Scholen willen meer respect voor homoseksualiteit
Pascal Smet Foto: BELGA

Minister van Onderwijs en Gelijke Kansen Pascal Smet heeft samen met de onderwijskoepels een charter ondertekend dat het respect voor alle seksuele geaardheden moet garanderen.

De Vlaamse scholen verbinden zich ertoe gender en seksuele geaardheid bespreekbaar te maken in de lessen en de leraarskamers, aldus het charter. Dat stelt nog dat discriminatie moet worden bestreden en dat niemand door genderverwachtingen beperkt mag worden in zijn studie of keuzes.

Eerder werd gemeld dat elke school een leerkracht zou krijgen die verantwoordelijk is voor sensibilisering en informatie, maar dat blijkt niet te kloppen. Er komt wel één leerkracht die voor heel Vlaanderen goede praktijken en lesmateriaal zal verzamelen.

‘Homo zijn is geen keuze, het is wat je bent’, benadrukt Pascal Smet. ’Dat moet kunnen zonder discriminatie of beperking.’ Volgens Smet kan discriminatie worden weggewerkt als mensen ‘zich bewust worden van de stereotypen, verwachtingen en mechanismen over vrouwelijkheid of mannelijkheid’.

Volgens de Vlaamse Scholierenkoepel valt het probleem niet te onderschatten. ‘Pesterijen, depressieve gedachten en zelfmoordneigingen zijn een realiteit bij jongeren’, stelt voorzitter Elio De Bolle. ‘Opvoeding en juiste informatie kunnen angst en vooroordelen uit de weg ruimen.’

De scholenkoepels verbinden zich ertoe het charter te verankeren in hun beleid. Naast de verstrekkers van basis, secundair en hoger onderwijs, zetten ook de ouderverenigingen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding hun handtekening.