Christian Prudhomme, de directeur van de Ronde van Frankrijk, vindt dat de Internationale Wielerunie UCI lessen moet trekken uit de zaak-Armstrong. Dat vertelde hij in een reactie op de beslissing van de UCI om Armstrongs zeven tourzeges af te nemen en hem levenslang te schorsen.

'Dit is een globale crisis. Armstrong beroert iedereen, niet alleen de Fransen', verklaarde Prudhomme tijdens een persontmoeting in Parijs.

Volgens de baas van La Grande Boucle nam de UCI 'een logische beslissing' door de conclusies in het Usada-rapport te onderschrijven. Hij benadrukte ook dat, voor de tourorganisatie, het palmares van de wedstrijd tussen 1999 en 2005 leeg moet blijven. De UCI beslist daar vrijdag over.

'Wij wensen dat er voor die edities geen winnaar is. Het is aan de UCI om formeel de knoop door te hakken maar voor ons, laat dat duidelijk zijn, moet de erelijst blanco blijven.'

Prudhomme vindt ook dat Armstrong al zijn prijzengeld, goed voor miljoenen euro's, moet terugstorten. 'Het reglement van de UCI is daarover duidelijk. Als een renner de plaats verliest waaraan een prijs was verbonden, dan moet hij die prijs teruggeven.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig