'The rise and fall' van Lance Armstrong
Foto: rr
De carrière van 41-jarige Texaan Lance Armstrong in enkele data van het begin tot de beslissing vandaag van de UCI om hem levenslang te schorsen en zijn zeven Tourzeges af te nemen.

1992:  Armstrong neemt deel aan de olympische wegrit in Bracelona en eindigt 14de. Hij wordt daarna profrenner.
1993: wint de etappe in de Tour met aankomst in Verdun en wordt wereldkampioen op de weg in Oslo.
1996: wordt 6de in de olympische tijdrit in Atlanta en 12de bij de wegrit. In oktober wordt kanker vastgesteld in de teelballen. Hij wordt geopereerd en krijgt chemo.
1997: zegt dat hij genezen is van kanker en keert terug in het US Postal-team.

1999: Eerste Tourzege, hij wint vier Touretappes dat jaar
2000: tweede overwinning in de Tour. Bronzen medaille in de olympische tijdrit in Sidney.
2001: Behaalt zijn derde zege in de Tour en komt daarmee in het kransje van renners die drie of meer keer de Tour wonnen: Louison Bobet (1953-1955), Jacques Anquetil (1961-1964), Eddy Merckx (1969-1972) et Miguel Indurain (1991-1995)
2002: vierde zege in de Tour. Hij behaalt vier etappezeges en draagt de gele trui van de 11de etappe tot het einde.
2003: zijn vijfde zege in de Tour. Hij draagt de gele trui vanaf de 8ste etappe met aankomst op l' Alpe d'Huez. Enkel Anquetil, Merckx, Bernard Hinault en Indurain hebben voor hem vijf keer de Tour gewonnen
2004: Zesde Tourzege, hij verovert de gele trui na de ritzege in etappe vijftien.
2005: zevende opeenvolgende tourzege. Hij kondigt zijn afscheid aan van de wielersport.

2006: op 31 mei vrijgesproken van dopingbeschuldigingen door de UCI nadat er een onderzoek was gestart na een publicatie in de krant  L'Equipe dat in zes stalen urine van Armstrong uit 1999 sporen van EPO waren gevonden.
2008: op 9 september kondigt hij zijn terugkeer aan in het peloton om zo bekendheid te geven aan de strijd tegen kanker.
2009: eindigt derde in de Tour na de Spanjaard Contador en de Luxemburger Andy Schleck.
2010: eindigt 23ste in de Tour na een val in de eerste bergrit van de Tour.
2011; neemt deel aan de Tour Down Under in Australië en eindgt 65ste in zijn laatste officiële wedstrijd. Op 16 februari kondigt hij zijn definitieve afscheid van de wielersport aan.

2012: juni: het Amerikaanse antidopingagenstschap Usada start de vervolging van Armstrong op basis van stalen uit 2009 en 2010 en getuigenissen van andere renners. Armstrong ontvangt een brief van Usada dat hij en vijf anderen, onder wie zijn sportdirecteur Johan Bruyneel vervolgd worden.
            9 juli: Armstrong start een procedure tegen Usada die onmiddellijk verworpen wordt door een federale rechtbank. De dag erna begint hij een procedure die Usada moet beletten om hem zijn zeven Tourzeges af te pakken en hem levenslang te schorsen. Volgens Armstrong heeft Usada niet de bevoegdheid om hem te vervolgen en zijn zijn rechten geschonden. Dat verzoek wordt afgewezen op 20 augustus.
         23 augustus: Armstrong maakt bekend dat hij zijn strijd tegen Usada staakt maar herbevestigt dat voor hem Usada niet over de bevoegdheid beschikt om hem zijn zeven Tourzeges af te pakken.
        24 augustus: Udada kondigt aan dat ze Armstrong levenslang schorst en hem al zijn zeges afpakt sinds 1998, waaronder zijn zeven Tourzeges. Die sancties moeten wel nog bevestigd worden door de internationale wielerunie UCI.
        10 oktober: Usada maakt een rapport van meer dan 1.000 bladzijden openbaar dat Lance Armstrong beschudligt van dopinggebruik en een gesofisticeerd systeem van doping aantoont in de ploegen waarvoor Armstrong reed.
       17 oktober: Sportgigant Nike trekt zijn steun aan Armstrong terug. Armstrong zelf treedt af als voorzitter van zijn eigen Livestrong kankerstichting, die hij 15 jaar eerder oprichtte. Ook brouwer Anheuser-Bush zet de samenwerking met Armstrong stop.
     22 oktober: UCI bevestigt de sancties van Usada tegen Armstrong en maakt zo een einde aan één van de mooiste palmaressen uit de wielersport.

 


.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig