De Internationale Wielerunie UCI heeft bekend gemaakt het USADA-rapport te volgen in de zaak-Armstrong. 'De UCI gaat niet in beroep bij het TAS en aanvaardt de sanctie van het USADA. Voor mensen als Lance Armstrong is er geen plaats in het wielrennen', aldus voorzitter Pat McQuaid. Armstrong is zo zijn zeven Tourzeges kwijt en wordt levenslang geschorst.

Na de Usada-bom bleef het oorverdovend stil bij de UCI. Onder massale internationale persbelangstelling maakte UCI-voorzitter Pat McQuaid maandag in Genève dan toch hun beslissing bekend. 'Het is niet de eerste keer dat het wielrennen voor een kruispunt staat en een nieuwe start moet nemen', aldus McQuaid. 'Daarom moeten we Lance Armstrong schrappen uit het verleden.'

The Boss onttroond in de VS

Speurders in de Verenigde Staten begonnen in 2010 al met het zoeken naar sporen van dopinggebruik bij Armstrong, die altijd staalhard ontkende. Bij gebrek aan bewijzen eindigde het strafrechtelijke onderzoek begin dit jaar met een sisser, maar het Amerikaanse Antidopingagentschap USADA beet zich vast in de zaak en zette haar onderzoek verder. Het USADA beschuldigde Armstrong van dopinggebruik in de periode 1999-2005.

’The Boss’ deed er alles aan om het onderzoek te laten stopzetten, maar gooide uiteindelijk zelf de handdoek in de ring. Het USADA schorste hem eind augustus voor het leven en schrapte meteen ook al zijn resultaten sinds 1998, waaronder dus ook zijn zeven Tourzeges.

Duizelingwekkend rapport

Twee weken geleden stuurde het USADA het meer dan 1.000 bladzijden tellende rapport over de dopingpraktijken van Armstrong en zijn team US Postal naar de bevoegde instanties. Uit het rapport bleek uit getuigenissen van 26 mensen dat ze het meest ontwikkelde dopingprogramma in de sporthistorie hadden opgezet en uitgevoerd.

De wielerwereld keerde zich tegen de Amerikaan en plots regende het getuigenissen. Armstrong werd verder in het nauw gedreven, verloor tal van zijn sponsors en stapte op als voorzitter van Livestrong, zijn organisatie die strijdt tegen kanker.

Lance Armstrong won zeven keer op rij de Tour de France, van 1999 tot 2005. Nu hij van de erelijst geschrapt wordt, blijft het palmares wellicht blanco. Daar spreekt Tour-organisator ASO zich over uit.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig