SP.A legt coalitieakkoord Aalst voor aan ledenvergadering
Christoph D'Haese Foto: rr
SP.A Aalst dreigt het Aalsterse coalitieakkoord te verbreken. Ex-­VB’er Karim Van Overmeire (N­VA) wordt schepen van Vlaamse Zaken. De fractie is verdeeld en legt de beslissing nu voor aan de algemene ledenvergadering.

De nieuwe burgemeester van Aalst, N-VA’er Christoph D’Haese, vroeg maandagmiddag zijn coalitiepartners CD&V en SP.A onvoorwaardelijke steun aan het bestuursakkoord. “We hebben met de coalitiepartners CD&V en SP.A het bestuursakkoord open en positief doorlopen”, aldus D’Haese.

“CD&V heeft haar onvoorwaardelijke steun aan het bestuursakkoord bevestigd, wat ook onze partij deed. Ik heb SP.A geconfronteerd met het feit dat ze een engagement ondertekenden waar niets is aan toegevoegd. Het thema van de verfransing is in alle openheid bij de coalitieonderhandelingen besproken”.

Maandagavond zaten de gekoze­nen bijeen om de knoop door te hakken. De vergadering eindigde om 23u30 evenwel zonder beslissing. Op 5 november moeten de leden van SP.A zich over het probleem bui­gen. Nationaal SP.A-voorzitter Bruno Tobback opende een discussie over de benoeming van voormalig Vlaams Belanger Karim Van Overmeire (N-VA) als schepen van Vlaamse Zaken.

Volgens D’Haese is er tot het bewijs van tegendeel nog geen opzegging van het akkoord. “De bal ligt duidelijk in het kamp van SP.A, die moet weten wat hun onderhandelaars getekend hebben”. Hij merkt op dat de positie van Van Overmeire niet ter discussie staat. “Hij maakt deel uit van N-VA en onderschrijft de democratische principes. Het komt de partijen toe om schepenen aan te duiden”.

In Aalst hebben CD&V en N-VA een krappe meerderheid van 23 op 43 zetels, met SP.A erbij komt die meerderheid op 30 zetels.