Eind oktober wellicht nieuwe staking op het spoor

Bij het spoor heeft de socialistische vakbond een nieuwe stakingsaanzegging ingediend voor het einde van de maand oktober.

De aanzegging betreft een 48-urenstaking voor de periode 29 tot 30 oktober. De modaliteiten van de eventuele actie dienen wel nog te worden ingevuld, en zijn ook afhankelijk van overleg tussen de bonden en minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette.

De vakbonden en de minister onderhandelen over de nieuwe structuur van de NMBS. De bonden zijn niet tevreden met de plannen die op tafel liggen: de vakbonden zijn voorstander van een geïntegreerde structuur, de minister daarentegen bepleit een tweeledige structuur met een vervoersmaatschappij en een spoorwegbeheerder. Het ACV kreeg van zijn achterban geen mandaat voor de actie, dus heeft voorlopig enkel de socialistische vakbond ACOD een stakingsaanzegging ingediend.

De socialistische spoorvakbond houdt woensdag een uitvoerend bureau over de toestand bij de NMBS. Voorzitter Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor hoopt dan een positief signaal van minister Paul Magnette te kunnen voorleggen, zodat vakbondsactie kan worden opgeschort.

Magnette: ‘We onderhandelen niet onder bedreiging’

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette is niet te spreken over de nieuwe stakingsaanzegging. ‘Bij elke ontmoeting hebben ze kort ervoor een stakingsaanzegging ingediend. Op die manier stellen ze zich negatief op. Wij onderhandelen echter niet onder bedreiging’, klinkt het op het kabinet. De minister wil de dialoog verderzetten en wacht naar eigen zeggen op de door de vakbonden aangekondigde nota. Zelf gaat de minister met een duidelijke tekst naar het kernkabinet stappen.

Tweede staking in één maand

Begin oktober werd al eens gestaakt op het spoor. Honderden internationale treinreizigers strandden toen in Brussel-Zuid, het autoverkeer ondervond vooral ’s avonds hinder. Reizigersvereniging TreinTramBus was toen bovendien verbaasd dat de vakbonden staken ‘om de reizigers te helpen’. ‘De treinreizigers worden gewoon alweer het slachtoffer van een politiek conflict waarin ze geen betrokken partij zijn’, klonk het toen.