Bart De Wever praat met eerste minister David Cameron
Foto: n-va

Bart De Wever heeft de Britse premier David Cameron gesproken, kort voor de start van de Europese top in Brussel. Het gesprek kaderde in de bilaterale contacten die de N-VA in heel Europa legt. Met Cameron had De Wever het vooral over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog vanaf 2014.

Cameron en De Wever wisselden ook van gedachten over de eurocrisis, de nood aan sociaal-economische hervormingen en het versterken van de economische groei.

Bart De Wever heeft de Britse premier het boek The Fair Face of Flanders van Patricia Carson geschonken, alsook de brochure van de Vlaamse regering over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen in 2014.

De opgedaagde journalisten probeerden van De Wever een reactie te ontlokken over de lopende vorming van een nieuw Antwerps stadsbestuur, maar daar wilde hij niet op in gaan. Wel zei hij dat Cameron zich geïnteresseerd had getoond in Antwerpen en had uitgelegd wat de voordelen van een meerderheidsstelsel zijn. ‘Helaas hebben wij dat niet’, grapte De Wever.

Cameron is met zijn Conservatives lid van de conservatieve ECR-fractie in het Europees Parlement, de N-VA hoort in Europa bij de Europese Vrije Alliantie, die van maximale autonomie voor volken en regio’s haar prioriteit maakt. Is de toenadering tot de ECR dan niet opvallend? Helemaal niet, zegt De Wever. ‘Wij leggen veel contacten, over heel Europa. Met de conservatieven hebben we heel wat meningsverschillen - wij zijn bijvoorbeeld veel pro-Europeser - maar er zijn ook veel gelijkenissen. Ook wij zijn voor meer budgettaire discipline.’

De contacten die de N-VA legt, moeten ‘vriendschappen’ opleveren. ‘Die zorgen voor samenwerking en opportuniteiten’, legt De Wever uit. ‘Zo wil Cameron in 2014 de Britse schoolkinderen naar Vlaanderen sturen voor de herdenking van WOI. Daar kunnen wij zeker de vruchten van plukken.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig