RECEPT. Bitterzoete witloofsalade
Foto: ivan put
Na de blog, het kookboek. Journaliste Dorien Knockaert bundelt een jaar proeven, koken en zoeken naar een eerlijke keuken in het boek 'Goed eten' (uitgegeven bij De Bezige Bij - 19,95 euro) met sfeervolle kleurenfoto's van Ivan Put en vijftig vegetarische recepten. Een voorsmaakje.

Ingrediënten (royaal bijgerecht voor twee personen):

Blaadjes van 2 stronken witloof (of roodloof)
3 (bloed)sinaasappels + 1 extra voor het sap
20 g pijnboompitten of grof gehakte amandelen
Enkele takjes basilicum (20 blaadjes)
Sap van 1 citroen
4 el ahornsiroop of honing
1/2 tl oranjebloesemwater
1 el olijfolie
1 tl mosterd
Zout
Leuke extra's: 5 blaadjes radicchio (rode sla), in repen gescheurd
Pitten van 1/2 granaatappel
Enkele takjes paars basilicum, rode melde en/of rodebietkiemen
Enkele eetlepels ricotta

Bereiding:

1. Snijd de sinaasappels in ontvliesde partjes. Neem daarvoor een scherp mes, ik vind een fijn broodmes het handigst voor citrus. Snijd boven- en onderaan een hoedje van elke sinaasappel. Zet hem op de onderkant en snijd de schil opzij weg, tot net in het vlees. Houd de schillen apart. Snijd dan partje per partje los. Vang het sap op en knijp de velletjes en schillen uit in een klein steelpannetje.

2. Je zou een flinke deciliter sinaasappelsap moeten recupereren (pers een extra sinaasappel als dat nodig is). Roer er het citroensap en de ahornsiroop onder, met een snuif zout. Laat het op een zacht vuur rustig inkoken tot een dikke stroop. Giet die door een zeef en laat afkoelen. Roer er het oranjebloesemwater door (als je dat lekker vindt).

3. Rooster de pijnboompitten of amandelen in een droog pannetje tot ze goudbruin zijn. Voorzichtig, want ze branden snel aan.

4. Maak een fruitige, frisse vinaigrette van de sinaasappelstroop, olijfolie, citroensap, peper, zout en mosterd. Pas de verhoudingen aan naar smaak, maar ga niet te hard met de mosterd.

5. Bouw de salade op met witloof, sinaasappelpartjes, vinaigrette, basilicumblaadjes, pitten en nog wat moois.