Emir Kir wordt burgemeester van Sint-Joost-ten-Node
Jean Demannez en Emir Kir Foto: BELGA
De PS-twist in Sint-Joost-ten-Node is beslecht. Brussels staatssecretaris Emir Kir verlaat de Brusselse regering en wordt burgemeester. Daarmee wordt hij de eerste burgemeester van niet-Europese origine.

Huidig burgemeester Jean Demannez en Brussels staatssecretaris Emir Kir eisten in Sint-Joost-ten-Node allebei de sjerp. Een onderhoud met Brussels PS-voorzitter Rudy Vervoort moest de situatie oplossen.

Demannez stak na afloop van het onderhoud zijn verbittering over de gang van zaken niet onder stoelen of banken. Hij bestempelde Kir als 'een leugenaar'. Volgens Demannez hield de staatssecretaris zich niet aan de afspraak dat hij burgemeester kon blijven en de functie later zou doorgeven aan Kir.

Voor Vervoort, die moest bemiddelen in het conflict tussen beide PS-politici, moest Kir in ieder geval een keuze maken tussen zijn mandaat als staatssecretaris en het burgemeesterschap.

Kir herhaalde dinsdag dat hij beschikte over een voordrachtsakte als burgemeester. Die is, met uitzondering van Demannez, ondertekend door alle leden van de lijst van de burgemeester en door de leden van cdH, die samen met de PS de Brusselse gemeente gaat besturen.

Demannez was lijsttrekker en behaalde 1215 voorkeurstemmen, maar Kir is er met 1916 stemmen de absolute stemmenkampioen geworden. Hij kondigde een bestuursakkoord met het CDH af en eiste de sjerp op.