Leverden verkiezingsstunts ook stemmen op?
Foto: rr
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen pakten verschillende kandidaten uit met opmerkelijke affiches, beloftes en filmpjes. Leverden die stunts ook echt stemmen op? Een overzicht.

In Leuven beloofde CD&V-kandidate Evin Aydogan gratis buikdanslessen als ze verkozen werd tot gemeenteraadslid. Ze kreeg uiteindelijk 237 voorkeurstemmen en raakte niet verkozen. Geen danslessen dus.
Vlaams Belanger Kristof De Herdt uit Puurs probeerde op een andere manier op te vallen. Hij stond met zijn roepnaam ‘Bambi’ op de zesde plaats op de lijst. 141 mensen brachten hun stem uit voor de stoere kerel van 1m96 en 110 kilogram. Dat was echter niet genoeg om verkozen te raken.

Voor een campagnefolder kropen een aantal kandidaten van de Gentse CD&V dan weer in de huid van verschillende personages van FC De Kampioenen. Paul Goossens en Filip Van Laecke, nummer drie en vier op de lijst, vertolkten Balthazar Boma en Polleke. Ze verzekerden zich allebei van een zitje in de gemeenteraad.

In Sint-Truiden stond de 22-jarige Milka Malfait op de dertiende plaats van de Open VLD-lijst. Ze werd even wereldberoemd in Vlaanderen toen een halfnaakte campagnefoto voor een lokaal blad plots de nationale pers haalde. Als ze 1.000 stemmen zou halen, zou Milka ook uit de kleren gaan.

Volgens de blondine ging het om een verkeerd begrepen grap. 'Natuurlijk hoop ik op duizend stemmen, maar die ga ik volop gebruiken om mijn voorstellen uit te voeren en niet om mijn kleren uit te doen', klonk het. Milka haalde zondag met 830 voorkeurstemmen bijna haar doelstelling, maar dat bleek niet voldoende om verkozen te raken.

Malfait was overigens niet de enige opvallende kandidaat uit Sint-Truiden. Op zijn 98ste duwde Max De Vries er voor PVDA+ de Limburgse provincielijst. De gewezen verzetsstrijder en partizaan tijdens de Tweede Wereldoorlog was veruit de oudste kandidaat en kreeg 280 stemmen achter zijn naam.

Hilaiire Poels, lijstduwer van N-VA in Beringen, beloofde plechtig dat zijn mandaat gratis zou uitoefenen indien hij verkozen raakte. Zijn verdiensten zou hij schenken aan sociale instellingen van Beringen. Die belofte sloeg aan, want Poels raakte verkozen met 1.578 voorkeurstemmen.

Ook over de taalgrens toonden politici zich van hun creatiefste kant. Burgemeester van Waver Charles Michel maakte een heus rapnummer waarin hij zijn liefde voor de Waals-Brabantse hoofdstad bezong. De MR-voorzitter haalde net geen 5,000 voorkeurstemmen en behoudt zijn sjerp.

De leden van de lokale lijst Action Citoyenne uit Péruwelz gingen ook de muzikale toer op. Zij maakten een politieke parodie op een clip van de Franse zanger Julien Doré. Veel leverde dat blijkbaar niet op: Action Citoyenne verloor twee van haar vijf zetels in de gemeenteraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in