De Vlamingen houden stand in het Brussels gewest. In totaal zullen er straks 78 Nederlandstaligen zetelen in de Brusselse gemeenteraden. Dat is eentje minder dan in de vorige legislatuur, meldt Brusselnieuws.be. Brussel-stad en Anderlecht zijn de positieve uitschieters.

De strategie om als Vlaamse kandidaat op Franstalige lijsten te staan, loont in het hele Gewest. Zowel CD&V, SP.A, Open VLD als Groen kozen ervoor om hun kandidaten op Franstalige of een gedeelde, tweetalige lijst te plaatsen. Alleen N-VA en Vlaams belang kozen ervoor om met eigen  lijsten naar de Brusselse kiezer te trekken.

Met die strategie werden sterke resultaten geboekt in Brussel-stad en Anderlecht. In beide gemeenten werden 10 Nederlandstaligen verkozen, een winst van respectievelijk 3 en 4 zitjes. In Jette zijn er 8 verkozenen, 1 minder dan in 2006.

In Sint-Agatha-Berchem (5) en Ganshoren (4) werden dan weer telkens 3 Vlamingen minder verkozen. In Oudergem is voor het eerst sinds lang weer 1 Vlaamse verkozene, dankzij de eenheidslijst 'Samen'.

Groen wordt grootste

Groen is in Brussel het best vertegenwoordigd met 19 zitjes. Bovendien is nog een Nederlandstalige kandidaat op de Ecolo-lijst verkozen. De groenen haalden in 2006 maar 11 zetels.

Open VLD (+4) en SP.A (+1) halen elk 17 zetels. CD&V doet het minder goed en houdt er nog 12  over (-7).

N-VA komt sterk binnen en haalt meteen 6 zetels. Vlaams Belang verdwijnt bijna helemaal (-15) en heeft alleen in Anderlecht nog 1 verkozene. PVDA tenslotte haalt in Sint-Jans-Molenbeek 1 zitje.

Behalve de voornoemde partijen zijn net als zes jaar geleden ook enkele Nederlandstaligen als onafhankelijke verkozen, soms op Franstalige lijsten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in