Zondagnacht werden al de eerste coalities gevormd. Zo hebben Sint-Niklaas, Brugge, Sint-Truiden, Diest en Herentals al een burgemeester.

In Sint-Truiden wordt Veerle Heeren burgemeester. De voormalige Vlaamse minister vormt een coaltie tussen haar CD&V en Open VLD.

Ook Sint-Niklaas heeft al een coalitie. Daar verwelkomt N-VA Lieven Dehandschutter als burgemeester. Hij sloot een coalitie met SP.A/Groen.

Tom De Vries (Open Vld) wordt burgemeester in Niel. Open Vld, goed voor 26,7 procent van de stemmen, levert naast de burgemeesterssjerp ook nog een schepen en de OCMW-voorzitter. N-VA, dat 23,3 procent haalde, krijgt drie schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad.

In Brugge zijn SP.A en CD&V het eens over de nieuwe coalitie. De SP.A van lijsttrekker Renaat Landuyt haalde het erg nipt van CD&V. Landuyt krijgt dus de burgemeestersjerp van de West-Vlaamse hoofdstad.

In Kruibeke wordt Jos Stassen burgemeester. Hij zat enkele jaren geleden voor Groen in het Vlaams Parlement en leidde nu de partij SamenVoorKruibeke.

In Halle is een grote coalitie gevormd tegen de N-VA van Mark Demesmaeker, die nochtans de verkiezingen won.

In Diest gaat de regerende coalitie van DDS (de lokale CD&V) en SP.A voort, ook al verloren beide partijen een zetel. De bestuursploeg rond burgemeester jan Laurys heeft daardoor slechts één zetel op overschot.

In Dendermonde krijgt een coalitie van CD&V en SP.A onder leiding van huidig burgemeester Piet Buysse (CD&V).

In Herk-De-Stad valt de SP.A uit het bestuur. Open VLD, N-VA en CD&V vormen een coalitie met Bart Gruyters (CD&V) als burgemeester.

In Herentals gaat Jan Peeters (SP.A) als burgemeester in zee met CD&V.

Om iets na negen uur was de coalitie in Eeklo rond. De partijen gingen zondagavond nog aan de slag om een coalitie te vormen. CD&V gaat samen met SP.A en Open VLD. NV-A wordt buitenspel gezet, Koen Loete (CD&V)zal burgemeester blijven.

In Evergem volgt de 37-jarige Ertveldse jurist Joeri De Maertelaere (N-VA) vanaf 1 januari 2013 Erik De Wispelaere (CD&V) op als burgemeester. N-VA onderhandelde niet met andere partijen voor de vorming van een coalitie, maar koos prompt voor CD&V.

Vreemd scenario in De Pinte: CD&V wint er de verkiezingen met 37.7% maar zal toch in de oppositie vliegen. De drie andere partijen Ruimte, N-VA en Open VLD sloten er al in de vroege vooravond een akkoord om CD&V uit te sluiten.

In Brakel verandert de burgemeesterssjerp verandert van schouders, maar blijft in de familie. Herman De Croo geeft de fakkel namelijk door aan zoon Alexander. Herman De Croo verzekert dat het huidige bestuur, Open VLD-SP.A wordt verdergezet. Afspraak is dat SP.A twee schepenen krijgt.

In Hamont-Achel blijft Theo Schuurmans (CD&V) burgemeester. Hij maakte een coalitie met Balans.

In Izegem volgt lijsttrekker Bert Maertens van N-VA Gerda Mylle (CD&V) op als burgemeester.

in Leopoldsbug wint CD&V-voorzitter Beke de strijd. Hij gaat in zee met de lijst van de burgemeester, Erwin Van Pée.

En dan zijn er al een rist burgemeesters bekend bij wie nog niet helemaal duidelijk is met welke coalitie ze gaan besturen (tenzij ze de volstrekte meerderheid halen) : Bart Somers in Mechelen, Jean Vandecasteele in Oostende, Daniel Termont in Gent en Patrick Dewael in Tongeren bijvoorbeeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in