Aardverschuiving gooit gemeenteraad door elkaar
Strafpleiter Vic Van Aelst scoorde een zetel vanop de 50ste plaats. Foto: blg

De politieke aardverschuiving van zondagavond, brengt heel wat nieuwe gezichten in de gemeenteraad, zoals strafpleiter Vic Van Aelst. Een aantal bekende namen zoals Eddy Baelemans, Jan Penris en Guy Lauwers raakten niet verkozen.

De strategie van Annemie Turtelboom om de top van de lijst te vernieuwen ten koste van de gevestigde waarden heeft in Antwerpen duidelijk niet gewerkt. De twee witte konijnen van Turtelboom - de voormalige politiebaas Eddy Baelemans en Atheneumdirectrice Karin Heremans - raakten niet verkozen. Baelemans haalde 1.251 voorkeurstemmen. Karin Heremans strandde op een teleurstellende 888 voorkeurstemmen. Claude Marinower, door vriend en vijand geroemd om zijn degelijke werk als gemeenteraadslid, haalde 1.557 voorkeurstemmen en springt zo vlot over Baelemans en Heremans. Hij mag het resterende zitje van Open VLD innemen.

Bij het Vlaams Belang vond een regelrecht bloedbad plaats. De partij verliest in één klap maar liefst 15 zetels. Het belangrijkste slachtoffer is kopstuk en Vlaams parlementslid Jan Penris. Hij strandt op een schamele 937 stemmen. De grote verrassing bij Vlaams Belang is de volstrekt onbekende Nick De Wilde, VB-voorzitter in het district Antwerpen. De score van De Wilde, die vanop plaats 14 een zetel binnenhaalt met ruim 2.000 voorkeurstemmen, wekt zelfs in VB-kringen heel wat verwondering.

Comeback

Bij Groen treedt Wouter Van Besien toe tot de gemeenteraadsfractie. En oud-schepen en gewezen Vlaams minister Mieke Vogels maakt een opmerkelijke comeback.

Bij de Stadslijst valt op dat de CD&V'ers vrij goede persoonlijke scores halen, in tegenstelling tot een aantal coryfeeën van SP.A.

Zittend schepen Guy Lauwers is het bekendste slachtoffer. Hij haalt minder dan 1.000 voorkeurstemmen en verdwijnt uit de gemeenteraad. Ook Vlaams parlementslid Bart Martens, die slechts 792 stemmen achter zijn naam verzamelde, verdwijnt uit de raad. De verrassing op de Stadslijst is CD&V-kandidate Galina Matushina, die vanuit het niets 2.119 voorkeurstemmen haalde.

De N-VA springt in een klap van een naar 23 zetels. Wie er niet bij zal zijn, is gewezen SP.A-raadslid Youssef Slassi. Zijn overstap naar de partij van Bart De Wever wierp geen vruchten af. Wie tegen alle verwachtingen wel verkozen raakte, is strafpleiter Vic Van Aelst die vanop plaats 50 een zetel verovert. Ook voormalig schepen André Gantman is verkozen.

Voor Franky Loveniers was het bibberen tot de allerlaatste tellingen binnen waren. ‘Franky had nog een paar stemmen nodig en uiteindelijk is hij toch verkozen geraakt met 773 stemmen’, vertelt N-VA-woordvoerder Bart Van Camp. ‘Een lager geplaatste kandidaat, met evenveel stemmen, haalde het net niet.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig