Wendy (CD&V) en Geert (N-VA)  delen de burgemeesterssjerp
Wendy Weckhuysen (CD&V) en Geert Antonio (N-VA) delen de burgemeesterssjerp Foto: kln

Ondanks 1.597 voorkeurstemmen krijgt Francy Van der Wildt niet de burgemeesterssjerp in Rumst. Ook huidig burgemeester Eddy Huyghe (CD&V) gordt de sjerp niet om. Wendy Weckhuysen (CD&V) en Geert Antonio (N-VA) zullen ieder drie jaar burgemeester worden.

Francy Van der Wildt, die de lijst trok voor het kartel SP.A/Groen, kreeg met 1.597 naamstemmen veruit de meeste voorkeurstemmen. Het rood-groene kartel werd met 28 procent van de stemmen ook de grootste partij in Rumst. Net als N-VA, dat 26,8 procent van de stemmen kreeg, komt SP.A/Groen met zeven zetels in de gemeenteraad. Het leek zondagavond duidelijk dat Francy Van der Wildt burgemeester zou worden. Die overwinning werd uitbundig gevierd. Maar intussen had N-VA al contact gezocht met CD&V, dat met 25,5 procent van de stemmen status quo bleef, en zes zetels wist te behouden.

'We hebben in het kartel altijd goed samengewerkt. We hadden ook vooraf al afgetoest wat mogelijk was. Bij het kartel SP.A-Groen bleek dat weinig tot niets te zijn. CD&V stond wel open voor een gesprek. Toen zondagavond de verkiezingsuitslag binnenliep en bleek dat CD&V en N-VA samen een meerderheid konden vormen, hebben we meteen weer contact gezocht', legt Geert Antonio uit.

'Tijdens de onderhandelingen bleek al snel dat er geen breekpunten tussen de partijprogramma's zitten. We gaan daarom voor een meerderheid die de bestuurservaring van CD&V combineert met de vernieuwing die N-VA wil doorzetten.'

Even voor middernacht lieten beide partijen samen weten dat er een bestuursakkoord was. ‘De kiezer heeft gekozen voor verandering. En dat wil N-VA vanaf januari ook heel duidelijk in het bestuur weerspiegelen. Niet Eddy Huyghe (CD&V), de huidige burgemeester, die 768 voorkeurstemmen kreeg, blijft de sjerp dragen', zo staat in het persbericht te lezen. 

Zowel Wendy Weckhuysen, tweede op de CD&V-lijst als ik kregen meer voorkeurstemmen dan huidig burgemeester Eddy Huyghe. Daarom wil N-VA niet dat hij de sjerp nog blijft dragen. 'Samen halen Wendy en ik ook meer  voorkeurstemmen (1646; nvdr.) dan Francy Van der Wildt, de lijsttrekster en kandidaat-burgemeester van SP.A/Groen', zegt Geert Antonio.

Daarom kiest de nieuwe coalitie voor een dynamisch en jong burgemeestersduo: huidig schepen Wendy Weckhuysen (CD&V), die 804 voorkeurstemmen kreeg, en Geert Antonio (N-VA, 842 voorkeurstemmen), beiden 32 jaar oud.

Omdat Wendy Weckhuysen de voorbije zes jaar al schepen van Jeugd, Milieu en Onderwijs was, wordt zij burgemeester van 2013 tot eind 2015. Om dan de sjerp door te geven aan Geert Antonio, die burgemeester blijft tot eind 2018.

Mokerslag

‘Zondagavond rond 23.30 uur werd ons door CD&V gemeld dat er een bestuursakkoord was met N-VA. Er is niet met ons gepraat. Er is geen woord tegen ons gezegd. Het was een mokerslag’, reageert Francy Van der Wildt aangeslagen en zwaar ontgoocheld.

‘Met bijna 1.600 voorkeurstemmen, dubbel zoveel als toekomstig burgemeester Wendy Weckhuysen, is het duidelijk dat de Rumstenaar Francy Van der Wildt als burgemeester wil’, laat SP.A/Groen weten. ‘Tijd voor verandering staat voor N-VA en CD&V blijkbaar gelijk met het afsluiten van een bestuursakkoord zonder respect voor de voorkeur van de kiezer. We zijn diep verontwaardigd over het het politieke spel dat N-VA en CD&V gespeeld hebben. En dat na 18 jaar constructief samenwerken voor Rumst. We zullen sterke oppositie voeren voor de vele kiezers die ons hun vertrouwen gaven.’

'We waren niet de grootste partij en dus niet aan zet. N-VA heeft ons zondagavond meteen gecontacteerd. Van SP.A-Groen kregen we zondag geen voorstel. Het leek ons ook een goed idee om het kartel van de (bijna) voorbije bestuursperiode voort te zetten', zegt CD&V-voorzitster Marleen De Bruyn. Ze geeft ook toe dat het bestuursakkoord er wel heel snel kwam. 'We beseffen ook dat Francy Van der Wildt erg veel voorkeurstemmen had en nu heel teleurgesteld is. Maar we kiezen nu, samen met N-VA, voluit voor de verandering. We weten niet wat met SP.A-Groen mogelijk geweest zou zijn. Omdat we niet hebben gepraat. De officiële voordrachtsakte van het jonge burgemeestersduo zijn ondertekend en bij de gouverneur gebracht. Er dus dus geen weg terug.'