Coalitie veegt overwinning Colsoul van de kaart
Kris Colsoul. Foto: dll

Hoewel Kris Colsoul 1.799 voorkeurstemmen behaalt en CD&V 9 zetels in de wacht sleept, wordt de gewezen jongste burgemeester van Vlaanderen aan de kant geschoven door een onverwachte coalitie.

De teleurstelling bij de CD&V is groot. ‘We stegen in percentage en behaalden een schitterend resultaat met een goede ploeg’, meent Kris Colsoul. ‘We kunnen dit echter niet verzilveren. Dit heeft de kiezer niet gewild. Kijk maar naar het aantal voorkeurstemmen. Dit is verschrikkelijk. De verliezers zullen het beleid voeren.’

Volgens Colsoul was er een schriftelijk akkoord met de Open VLD. Dat ze nu ondanks een akkoord en een verlies van twee zetels een andere coalitie aangaan, noemt Colsoul opportunistisch .

Iris Vander Schelde (Open VLD) zegt dat haar partij zag hoe groot CD&V werd en begon te vrezen niet veel in de pap te brokken te hebben. Daarom gooide Open VLD het over een andere boeg. De partij wilde ook liever niet in zee met Kies Landen.

De verrassing is echter de samenwerking tussen SP.A en N-VA. De dag voor de verkiezingen hadden de twee partijen nog ruzie over een tweetalige affiche van de SP.A.

Gino Debroux (SP.A): ‘Ook wij willen verandering. We willen de manier doorbreken waarop de laatste zes jaar bestuurd werd. Op heel veel vlakken liggen onze standpunten erg dicht bij die van de N-VA. We beloven ook geen Franstalige teksten meer te publiceren.’

Volgens N-VA voorzitter Dewaelheyns is samengaan met de SP.A niet zo moeilijk omdat er een evenwichtig akkoord is: drie jaar Gino Debroux (SP.A) en de laatste drie jaar Iris Vander Scheld (Open VLD). Binnen N-VA denkt men ook dat het sociaal project van de partij dichtbij dat van de SP.A staat. N-VA krijgt twee schepenen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig