Lage opkomst bij verkiezingen
Foto: BELGA

Ruim een Vlaming op de zeven stemde niet bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft zakenkrant De Tijd berekend. Ook in Brussel ligt de opkomst erg laag.

Volgens De Tijd stemden afgelopen zondag 4.087.185 Vlamingen voor de provincieraadsverkiezingen. Dat maakt met 4.787.500 Vlamingen die moesten gaan stemmen, of zich als buitenlander hadden ingeschreven, dat 15 procent geen geldige stem uitbracht.

Dat percentage ligt hoger dan bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen, meldt de zakenkrant. In 2006 bracht 9,5 procent van de kiezers geen geldige stem uit, in 2000 was dat 11 procent en 1994 11,2 procent.

‘Historisch laag’

Ook in Brussel was de opkomst ‘historisch laag’, schrijft Brusselnieuws.be. Over heel het gewest gezien bleef 17,1 procent van de ingeschrevenen thuis. Bij de vorige verkiezingen ging 13 procent van de kiezers niet stemmen.

Kandidaat voor Ecolo Jérôme Jolibois stelde gisteren al de opkomst in het bureau waar hij observeerde laag lag. ‘Minister Turtelboom gaf een verkeerd signaal toen ze zei dat niemand vervolgd zou worden’, citeert Brusselnieuws hem.

Zes procent van wie wel kwam opdagen, bracht dan weer een ongeldige of blanco stem uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in