‘Eén gemeente op de vier kleurt vrouw’
Foto: Femma

Volgens Femma, de vrouwenvereniging die in de voorbije weken met kleurrijk breiwerk opriep om op vrouwen te stemmen, zijn in ruim één gemeente op de vier 40 procent tot 60 procent vrouwen gekozen.

Uit een eerste analyse van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingende blijkt dat Kortenberg, in de provincie Vlaams-Brabant, met 60 procent de meeste vrouwen stuurt naar de gemeenteraad. Pepingen, ook in Vlaams Brabant, scoort het slechtst met 13 procent vrouwelijke verkozenen.

Van de 308 Vlaamse gemeenten kleuren er 75 stevig vrouw. In 225 gemeenten schommelt het percentage vrouwelijke verkozenen tussen de 20 procent en de 40 procent. In acht gemeenten zal het bestuur uit minder dan 20 procent vrouwen bestaan.

Naast Kortenberg, sturen ook Leuven (55%), Bierbeek (52%), Herselt (52%), Geel (51%), Overpelt (56%), Kapellen (58%), Mortsel (51%), Opwijk (51%), Boortmeerbeek (52%), Haaltert (52%), Wachtebeke (52%), Ingelmunster (57%), en Ardooie (52%) meer dan 50 procent vrouwen naar de gemeenteraad.

Breiwerk

Op zeventig plaatsen in Vlaanderen en Brussel heeft Femma in de aanloop naar de verkiezingen breiwerkjes opgehangen met als boodschap ‘Stem vrouw’.

Na haar wildbreiactie, roept Femma, de voormalige Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV), de partijen nu op om een groot aantal vrouwelijke schepenen, burgemeesters en OCMW-voorzitters af te leveren. ‘Waar haalbaar 50 procent’, klinkt het.

Tot slot vraagt de vrouwenvereniging de nieuwe besturen om een ‘gendervriendelijk bestuursakkoord’ uit te werken. ‘Een bestuursakkoord dat in alle thema’s, van sport over mobiliteit tot werkgelegenheid, rekening houdt met de verschillen tussen mannen en vrouwen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in