Nog geen vervanger voor Van Quickenborne en Magnette
Paul Magnette Foto: BELGA

Heel wat federale ministers stonden zondag op de verkiezingslijsten. Sommigen - zoals de premier - wilden hun lokale collega’s steunen, anderen verlaten nu de regering om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Een overzicht.

De opvallendste ‘winnaar’ was Vincent Van Quickenborne. In Kortrijk kon hij geen meerderheid halen, maar toch raakte intussen bekend dat hij een coalitie kon smeden met SP.A en N-VA - tégen de grootste partij CD&V - zodat hij zijn burgemeestersambitie alsnog kan waarmaken. Hij verlaat zoals aangekondigd de federale regering, die dus op zoek moet naar een nieuwe minister van Pensioenen.

Ook Paul Magnette (PS) gaat voluit voor zijn overwinning in Charleroi. Er moet dus ook worden gezocht naar een nieuwe minster van Overheidsbedrijven, Weten­schaps­beleid en Ontwikkelings­samen­werking.

De rest van de federale ministers blijven voorlopig aan. Hun scores verschillen sterk.

Verliezers

Bij de verliezers was zonder twijfel Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD). Zij kon in Antwerpen maar twee zetels binnenhalen, minder dan Groen en PVDA+.

Ook Laurette Onkelinx (PS) kon niet overtuigen. Zij bleef in Schaarbeek steken op 25,1 procent en kon de FDF-burgemeester Bernard Clerfayt dus niet van de troon stoten.

De “keizer van Oostende” Johan Vande Lanotte (SP.A) behoudt de meerderheid, maar de partij van burgemeester Jean Vandecasteele verliest wel vijf zetels.

Ook Joëlle Milquet (CDH) scoorde niet fantastisch in Brussel-Stad. Haar partij haalde (samen met CD&V) 10 zetels, dat is er één minder dan in 2006.

Winnaars (die blijven)

Maar er waren ook winnaars binnen ministerkringen. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) behield in Aalter de coalitie met N-VA, en met succes: hij haalt 64,6 procent. Hij laat zich als burgemeester wel vervangen door Patrick Hoste.

Ook Didier Reynders scoorde goed in Ukkel. Zijn MR kan de burgemeesterssjerp behouden, die blijft trouwens voor Armand De Decker.

En ten slotte is er natuurlijk nog premier Elio Di Rupo (PS). In Bergen haalde hij de eerste plaats, maar ook hij zal een waarnemend burgemeester aanduiden.

Cerexhe ruilt ministerpost in voor sjerp

Ook de Brusselse regering verliest een minister. CDH-minister van Economie Benoît Cerexhe wordt burgemeester in Sint-Pieters-Woluwe.

Brussels minister-president Charles Picqué blijft titelvoerend burgemeester van Sint-Gillis. Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS) zou graag de titel van burgemeester dragen in Sint-Joost-ten-Node.

In de Waalse regering worden minister-president Rudi Demotte (PS) en de ministers Paul Furlan (PS), Carlo Di Antonio (cdH) en André Antoine (cdH) titelvoerend burgemeester in respectievelijk Doornik, Thuin, Dour en Perwez. Ze blijven minister.

De Vlaamse regering telt tot nader order geen burgemeesters.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in