VLAAMSE KRANTENCOMMENTAREN. ‘Centrumrechts Vlaanderen is Franstalig links bestuur beu’
Foto: ISOPIX

De duidelijke zege van N-VA, in de eerste plaats in Antwerpen maar ook in de rest van Vlaanderen, legt een zware verantwoordelijkheid op Bart De Wever en zijn partij, maar is tevens een scherp signaal aan het adres van de drie Vlaamse federale meerderheidspartijen. Dat is de teneur van de Vlaamse krantencommentaren.

‘De Wever maakte in één klap een einde aan 70 jaar socialistisch burgemeesterschap én het hoofdstuk Filip Dewinter en radicaal rechts, dat Antwerpen 24 jaar heeft verlamd’, vat Luc Van der Kelen in Het Laatste Nieuws de N-VA-zege samen. Of dat ook federale gevolgen zal hebben, moet bij de begrotingsopmaak blijken. Open Vld en CD&V zullen het alvast zeer moeilijk hebben om het even welke nieuwe belasting te accepteren, voorspelt hij.

‘De drie traditionele partijen, die vorig jaar met een bang hart met Elio Di Rupo in zee gingen, zijn nog niet eens begonnen met dat verhaal geloofwaardig te maken. De Wever liet hen ijskoud ter plaatse en riep Di Rupo op met hem over een confederaal België te onderhandelen’, stelt Bart Sturtewagen in De Standaard.

Hij en Eric Donckier (Het Belang van Limburg) stellen vast dat de sp.a zwakker dan verwacht scoorde in de centrumsteden en het slechter doet dan Open Vld. ‘Het verlies van de drie Vlaamse meerderheidspartijen zal niet zonder gevolgen blijven voor de federale regering-Di Rupo, ook al omdat ook de PS - zij het licht - verliest in Wallonië’, aldus Donckier.

Voor Isabel Albers in De Tijd heeft De Wevers strategie om van deze lokale stembusslag een nationaal referendum te maken, gewerkt. ‘Niemand kan het oorverdovende nationale signaal van deze zwart-gele zondag ontkennen. De Wever heeft massaal het Vlaamse ongenoegen gecapteerd en verzameld, ten koste van het Vlaams Belang.’ CD&V, sp.a en Open Vld kunnen er evenwel niet omheen dat het net de partij is die campagne gevoerd heeft tegen de belastingregering die won. ‘De voedingsbodem voor deze overwinning is een centrumrechts Vlaanderen dat een door Franstalig links gestuurd bestuur beu is’, stelt Albers.

Ook Lex Molenaar waarschuwt in Gazet Van Antwerpen dat Bart De Wever het niet gemakkelijk zal hebben met zijn duobaan als burgemeester en partijvoorzitter. Hij wijst er tevens op dat ook PVDA+ en Groen in Antwerpen gewonnen hebben.

De lokaal-federale januskop van Bart De Wever heeft duidelijk gewerkt, stelt Wouter Verschelden van De Morgen vast. Een brede conservatief-Vlaamse volkspartij is niet veraf: ‘Wat nooit lukte vanuit een fusie tussen twee of meer, lukt nu wel vanuit de N-VA alleen. Na de erfenis van de Volksunie en de bloeddoping van het kartel met CD&V, treedt N-VA in een nieuwe fase’, aldus Verschelden. Een gigantisch reservoir van rechts-conservatieve stemmen, dat vastzat bij het Vlaams Belang, zal in de toekomst wel kunnen wegen op het beleid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig