In de provincie Namen moet de socialistische partij PS in de liberale MR haar meerdere erkennen. Verder weinig verrassingen en het gebruikelijke evenwicht tussen de partijen op provinciaal niveau in Wallonië: MR blijft nummer één in Waals-Brabant, de PS behoudt Henegouwen en Luik, de christendemocraten blijven in Luxemburg op post.

In de provincie Namen heeft de liberale partij MR de PS voorbijgestoken, als eerste partij. MR haalt 13 zetels en 29,79 procent van de stemmen, terwijl de PS zich met 27,82 procent en 12 zetels moet tevreden stellen. CDH volgt met 13,9 procent en acht zetels en verliest zo 3,21 procent.

In Waals-Brabant maakt het FDF zijn opwachting, met één zetel en 4,78 procent van de stemmen. Het MR overwint in de provincie met 42,4 procent van de stemmen en 18 zetels. Ecolo volgt met zeven zetels, PS haalt zes zetels en CDH vijf. Die twee laatste partijen leveren drie procent in.

In Henegouwen bestendigt de PS haar dominantie, met 30 zetels en 39,6 procent van de stemmen. MR volgt stabiel met 16 zetels en 23 procent, CDH is goed voor 14,3 procent en zes zetels. Ecolo moet tevreden zijn met 10,8 procent van de stemmen, of vier zitjes. De PS en de MR kondigden al aan hun meerderheidsakkoord voor de provincie verder te zetten.

Ook in de provincie Luik mag de socialistische partij victorie kraaien. De PS haalt er 33,9 procent van de stemmen en 21 zetels en gaat daarmee de MR (26,9 procent en 17 zetels) vooraf. CDH krijgt in Luik 15,5 procent en 8 zetels, Ecolo haalt 14,7 procent en 8 zetels. Zoals verwacht, kondigden ook hier PS en MR al aan hun meerderheidsakkoord verder te zetten.

In de provincie Luxemburg hebben de christendemocraten hun eerste plaats met 34,95 procent en 14 zetels hernieuwd. MR volgt met 26 procent en elf zetels, de PS haalt 23 procent en 10 zetels, Ecolo moet het met 11,5 procent en 2 zetels doen. De coalitie tussen de christendemocraten en de socialisten wordt ook hier hernieuwd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in