In de perscommentaren wordt uitdrukkelijk stilgestaan bij de overwinning van de N-VA. En bij de gevolgen van die overwinning voor de federale regering. 'Deze overwinning ondermijnt de al zwakke legitimiteit van Di Rupo I in Vlaanderen.'

In Le Soir schrijft Beatrice Delvaux dat de oproep van Bart De Wever tot onderhandelingen over het confederalisme een stap te ver is. 'Deze verkiezingen waren lokaal. Ze hebben van Bart De Wever geen Belgische premier of formateur gemaakt.'

Toch beseft ze dat deze overwinning het land uit zijn evenwicht halen. De Wever heeft zijn tweede veldslag gewonnen in zijn strijd voor het confederalisme. 'De Franstaligen zouden zich vergissen als ze dit nieuwe signaal vanuit Vlaanderen met een naïef of tactisch gebaar zouden wegwuiven.'

De positie van de premier is verzwakt, zegt Delvaux, want ook de PS komt op enkele plaatsen verzwakt uit de gemeenteraadsverkiezingen.

De krant De Tijd noemt het signaal van deze zwart-gele zondag 'oorverdovend'. 'Deze overwinning ondermijnt de al zwakke legitimiteit van Di Rupo I in Vlaanderen.'

Toch verwacht Isabel Albers niet dat Di Rupo zijn coalitie gaat wijzigen. Maar zijn beleid wel. Het wordt voor de federale regering nog moeilijker om de begroting 2013 met nieuwe belastingen te redden.

Isabel Albers hoopt alvast dat er toch gepraat zal worden met de N-VA. Anders dreigen de verkiezingen van 2014 uit te monden in totale onbestuurbaarheid. Ons land kan zo'n nieuwe communautaire crisis missen als kiespijn.

In De Morgen schrijft Wouter Verschelden dat een brede conservatief-Vlaamse volkspartij niet meer veraf is.

Liesbeth Van Impe zegt in Het Nieuwsblad dat de federale regeringspartijen nog veel werk hebben om hun beleid in Vlaanderen verkocht te krijgen.

Maar ook De Wever staat voor een bijzondere opdracht. Hij moet tonen dat er ook een burgemeester in hem schuilt en niet enkel een charistmatische politicius en een goede campaigner.

Lex Molenaar in Gazet van Antwerpen ten slotte heeft het ook over de uitdagingen voor Bart De Wever. Hij kijkt naar de mogelijke coalities. Zo kan N-VA met Groen en Open VLD een meerderheid vormen, maar een erg knappe van één zetel. En bovendien is het onmogelijk dat Groen met beide rechtse partijen in het stadsbestuur zou stappen.

Een monstercoalitie van N-VA en de Stadspartij is het meest waarschijnlijk, zegt Molenaar. Maar dat zal allicht zonder Patrick Janssens zijn.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in