Vrienden, Vlamingen, stadsgenoten. Wat wij doen tijdens ons leven, zindert na in de geschiedenis. Wat we vandaag gedaan hebben, is niets anders dan een keerpunt in de geschiedenis.

Vrienden, de N-VA boekt de grootste verkiezingsoverwinning sinds de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op de uitslag voor de provincieraadsverkiezingen zijn wij in één klap de grootste partij van Vlaanderen geworden.

Vrienden, niet alleen evenaren we daarbij onze monsterscore van 2010, we overtreffen ze zelfs en dat had niemand durven verwachten. Het is ongelooflijk. Dit is een zwart-gele zondag.

Vrienden, de N-VA is niet langer een reus op dwergvoeten. Wij worden de nieuwe volkspartij van Vlaanderen. Het is aan ons om de grondstroom van Vlaanderen te vertolken en om die te verdedigen. Van de Wetstraat tot de Dorpstraat: de Vlamingen hebben aan onze mensen lokaal heel veel vertrouwen gegeven. Onze verkozenen zullen nu keihard werken om dat vertrouwen nooit te beschadigen.

Vrienden, de Vlamingen hebben gekozen voor verandering. De kracht van verandering heeft het gehaald. En wij gaan door. Wij willen de Vlamingen op alle niveaus het bestuur geven dat zij wensen. Daarom doe ik een oproep aan Elio Di Rupo en de Franstalige politici. Neem uw verantwoordelijkheid en bereid samen met ons de confederale hervorming voor. Want uw belastingsregering zonder meerderheid in Vlaanderen wordt door de Vlamingen niet gesteund. Laat ons dus samenwerken aan een hervorming die Franstaligen én Vlamingen het bestuur geeft waar ze recht op hebben. Op die manier zullen we samen de basis leggen voor echte solidariteit in dit land en een weg zoeken uit de politieke en economische crisis.

Beste vrienden, we zijn vandaag nu al zeker de grootste partij in Boom, in Borstbeek, in Brasschaat, in Edegem, in Hove, in Kontich, in Lint, in Mortsel – waar ik geboren ben –, in Schilde, in Schoten, in Stabroek, in Wijnegem, in Zoersel, in Arendonk, in Beerse, in Dessel, in Geel, in Grobbendonk, in Lier, in Oud-Turnhout, in Rijkevorsel, in Sint-Katelijne-Waver, in Turnhout, in Heusden-Zolder, in Evergem, in Kruibeke, in Sint-Niklaas, in Aalst, in Zottegem, in Halle, in Herent, in Lubbeek, in Oud-Heverlee, in Hooglede, in Izegem – eindelijk –, in Roeselare, in Zonnebeke. En, en, en... Wij zijn de grootste partij van 't Stad!

Vrienden, Antwerpen is van iedereen maar vanavond toch vooral van ons. Maar wie wint, moet nederig zijn. Ik heb de smaak van de nederlaag meer dan genoeg geproefd om niet arrogant te zijn in de overwinning en ik vraag van u allemaal hetzelfde. Reageer dus alstublieft niet, haal de schouders op op de zure commentaren van mensen die hun verlies niet waardig kunnen dragen. Ik houd eraan om Patrick Janssens oprecht en uitdrukkelijk te bedanken voor de jaren dat hij op het Schoon Verdiep zijn best heeft gedaan voor onze stad. Onder zijn leiding werden er vele goede dingen gerealiseerd. Dat erkent vriend en vijand, wij danken hem daarvoor. Wij feliciteren ook de andere lijsten die in onze stad vooruit zijn gegaan.

Vrienden, u kent allemaal het liedje: 'Het is moeilijk bescheiden te blijven.' Wel nu, we gaan dat toch proberen. Maar 't is moeilijk. Vandaag is het echt moeilijk want ik ben zo trots op mijn partij, zo fier op u allemaal. Bedankt.

Samen hebben wij een lange weg afgelegd en we realiseren vandaag wat tot voor kort ondenkbaar leek. Deze stad was de stad die als sinds de oorlog een rode burgemeester heeft. Dit tijdperk eindigt vandaag. En deze stad, onze stad, was sinds twintig jaar de Europese bakermat van radicaal rechts. Dit tijdperk eindigt vandaag. Antwerpen heeft gekozen voor de kracht van verandering. Deze stad heeft gekozen voor de N-VA. Vrienden, Antwerpen is ons dierbaar, we houden van' t Stad en we zullen het belang van deze stad steeds voorop stellen in ons politiek handelen. Meer dan ooit tevoren.

Vrienden, de campagne is voorbij. Nu begint de zoektocht naar samenwerking. Als lijsttrekker van de grootste partij zal ik de komende dagen mijn collega's uitnodigen voor een gesprek om te zien wat er mogelijk is. Ik heb reeds de burgemeester getelefoneerd en hem bedankt voor wat hij voor deze stad gedaan heeft. We zullen samen kijken hoe het de komende dagen verdergaat en ik zal ook de lijstrekkers van de andere lijsten die verkozen zijn in de gemeenteraad bij mij roepen voor een gesprek. We doen vanavond geen uitspraken over mogelijke coalities. Dat zijn zorgen voor morgen. Want nu, nu is het feest. En u mag er allemaal een goeie lap op geven. Ik ga ondertussen samen met de mensen die op de lijst stonden, als ze dat graag hebben, naar het stadhuis om op 't Schoon verdiep onze overwinning op te eisen. Let wel, u kan daar niet allemaal binnengaan. Maar als de kandidaten voor de gemeenteraad, de lijsttrekkers van de districtsraadslijsten, graag mee gaan voor de ambiance van de Grote Markt, dat ze mee gaan. We gaan daar te voet naartoe, we vertrekken nu onmiddellijk en later komen bij u terug om verder samen te feesten. Dankuwel.