Hertelling stemmen in Schaarbeek
Het lijkt erop dat FDF-burgemeester Bernard Clerfayt zijn coalitie kan voortzetten. Foto: belga
In Schaarbeek moeten alle stemmen herteld worden. Dat heeft de vrederechter beslist. Toch brengt dat de positie van FDF-burgemeester Bernard Clerfayt niet in gevaar.

In Schaarbeek zijn alle stemmen geteld, maar de resultaten van een van de stembureaus trokken de aandacht van de verantwoordelijken. Uit voorzorg is de helpdesk overgegaan tot een herverificatie van alle bureaus.

De hertelling komt er omdat er een verschil van vijf stemmen was geregistreerd, meldt Clerfayt. 'Het siert de vrederechter zo precies te werk te gaan', zegt de huidige burgemeester aan Le Soir.

Met alle stemmen geteld stond Clerfayts Lijst van de Burgemeester duidelijk aan de leiding met 32,7 procent. De PS van uitdaagster Laurette Onkelinx bleef steken op 25,1 procent. Ecolo strandt op 13,4 procent, gevolgd door de MR (9,6 procent) en het CDH (9 procent).

De coalitie LB/Ecolo-Groen/CDH wordt dan ook voortgezet, melden de Brusselse media. Adelheid Byttebier (Groen) wordt de Vlaamse schepen.

Ook Laurette Onkelinx heeft al gezegd dat een hertelling niets aan die situatie zal wijzigen. FDF zal zijn coalitie met MR en Ecolo kunnen voortzetten, erkent ze. 'De score van de PS, Ecolo en CDH samen is niet voldoende om het politieke akkoord tussen de drie politieke formaties te counteren', aldus Onkelinx.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in