Krijgt Sint-Joost-Ten-Node burgemeester van Turkse origine?
Wordt Emir Kir de eerste burgemeester van Turkse origine? Foto: belga
In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node haalt staatssecretaris Emir Kir de helft meer voorkeurstemmen dan lijsttrekker en burgemeester Jean Demannez. 'Een vreemde uitslag', vindt die laatste.

De Lijst van de Burgemeester haalt in de armste gemeente van het land de absolute meerderheid (16 zetels). Opvallend is dat Emir Kir op die lijst vanop de derde plaats de helft meer voorkeurstemmen (1.916) binnenhaalt dan burgemeester Jean Demannez (1.215).

Het is nu de vraag of Demannez plaats ruimt en Sint-Joost als eerste in ons land een burgemeester van Turkse afkomst krijgt. 'Enerzijds is het een uitstekend resultaat voor onze partij, de PS. Maar anderzijds is het een vreemde uitslag, waarbij iemand die niet gezeteld heeft zo'n grote score behaalt', reageerde Demannez geprikkeld op FM Brussel.

Demannez had voor de verkiezingen nog aan Brusselnieuws.be gezegd dat hij zou opstappen als Kir duidelijk meer voorkeursstemmen meer behaalde dan hijzelf. 'Er zal vanavond stevig gedebatteerd worden', zegt Vlaams schepen Beatrice Meulemans (LB/SP.A) op FM Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in