OVERZICHT. Open VLD lijdt bijna overal verlies
Foto: Peter Malaise
Open VLD lijdt bijna overal verlies, gaande van enkel procenten tot bijna 10 procent verlies. Maar er zijn uitzonderingen zoals Mechelen, de stad van burgemeester Bart Somers waar de partij een uitstekend resultaat haalt met twee zetels winst. En in Geraardsbergen boekt de partij zelfs een winst van 6,5 procent.

Voorzitter Alexander De Croo toonde zich toch tevreden over het resultaat van zijn partij. 'Ik heel wat gemeenten staan we steviger dan ooit.', zei De Croo.

In Antwerpen had Open VLD minister van Justitie Annemie Turtelboom als lijsttrekster die er een beetje op rekende als derde hond tussen de N-VA en de Stadslijst een rol te kunnen spelen. Maar Open VLD behaalt 5,5 procent van de stemmen dat is 4, 2 procent minder dan de 9,7 procent van zes jaar geleden. De partij verliest met dit resultaat 3 zetels en houdt er nog 2 over in de gemeenteraad. 'We hebben voor de moeilijkste weg gekozen door alleen op te komen en daar ben ik trots op', reageerde Annemie Turtelboom. 'Het was toch ondenkbaar dat het liberalisme zou verdwijnen uit een stad als Antwerpen. Alle kandidaten bevestigen nu hun engagement', zei Turtelboom die expliciet bevestigde dat ze zelf actief blijft in Antwerpen.

In Gent lijdt Open VLD  van Mathias De Clercq volgens voorlopige uitslagen een verlies van net geen 5 procent en wordt met 16,1 procent de tweede partij. Matthias De Clercq zei dat zijn partij bereid blijft om verder mee te werken aan  het beleid van Gent.

In Mechelen groeit de Stadslijst, een kartel van Open VLD, Groen en M+,  tot bijna 34 procent van de stemmen, een winst van 3, 1 procent en goed voor een winst van twee zetels. 'De mooiste dag van mijn politieke leven', reageerde burgemeester Somers. 'En ik stel vast dat onze partij het op veel plaatsen goed doet waar op een positieve en open manier over liberalisme wordt nagedacht.' Somers kan aan zijn derde ambtsperiode beginnen als burgemeester in Mechelen.

De Gucht maal twee

In Aalst kon Jean-Jacques De Gucht het verlies van Open VLD beperken tot 1,3 procent. De partij is daarmee de tweede partij geworden in Aalst na grote winnaar N-VA. Open Vld haalt in Berlare een absolute meerderheid in de gemeenteraad. De partij van Europees Commissaris Karel De Gucht kon met 49,2 procent net niet de helft van het kiespubliek bekoren maar legt wel beslag op 14 van de 23 gemeenteraadszitjes. Open Vld doet het iets beter dan in 2006 toen 44,9 procent werd gehaald.

In Kortrijk is er een verwaarloosbaar verlies voor Open VLD van 0,3 procent. De partij behoudt zijn negen zetels. ‘Ik ben zeer tevreden met dit resultaat’, reageerde lijsttrekker Vincent Van Quickenborne. ‘Voor het eerst in tientallen jaren is er geen partij in Kortrijk die aanspraak kan maken op een quasi absolute meerderheid. Ik hoop nu vooral op een coalitie met partijen die elkaar inhoudelijk vinden. Ik heb tijdens de campagne veel problemen aangekaart maar ook oplossingen aangebracht. Ik kan nog met Stefaan De Clercq door dezelfde deur.’ De minister van Pensioenen, die zelf een uitstekende score haalt inzake voorkeurstemmen, heeft trouwens de hoop niet opgegeven om alsnog burgemeester te worden van zijn stad.

De Croo kan voorzitter blijven

Volgens de minister is het resultaat van Open VLD nationaal ook niet zo slecht en is het zeker geen Titanic geworden zoals hier en daar voorspeld werd. ‘In steden en gemeenten met goede burgemeesters en schepencolleges boeken we prachtige resultaten zoals in Mechelen, Brakel, Wichelen. Het is duidelijk dat het schip in moeilijk weer vaart maar ondanks de peilingen zijn de resultaten relatief goed. Alexander de Croo kan perfect aanblijven als voorzitter.’ En die mening werd ook gedeeld door Sas van Rouveroij, de fractieleider van Open VLD in het Vlaams parlement.

En in Brakel, de thuisbasis van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo haalt Open VLD 42 procent, een bijna evengoed resultaat  als zes jaar jaar geleden. Alexander De Croo haalde er 2.202 voorkeurstemmen. Vader Herman De Croo, sinds 2001 burgemeester in Brakel, kreeg 1.711 stemmen achter zijn naam. Vooraf had Alexander De Croo laten verstaan dat hij burgemeester zou worden als hij meer stemmen zou krijgen dan zijn vader. 'Nationaal klimmen we ook uiet het dal', zei Herman de Croo. 'Maar er zal wat tijd nodig zijn. Zo is er in Antwerpen een boksmatch gemaakt van de verkiezingen tussen de Wever en Janssens en was er geen plaats voor een derde partij. Maar kwaliteit drijft altijd boven en we moeten Annemie Turtelboom en haar ploeg tijd geven.'

In Brugge was er bij Open VLD tevredenheid, bij monde van Mercedes Van Volcem,  dat de partij11 procent van de stemmen haalde. 'Ons doel van 8 procent is bereikt en we hebben onze vijf zetels vast. We hopen om nog mee te doen', aldus Van Volcem.

In Lier verloor Open Vld met Marleen Vanderpoorten 4,8 procent. H'et resultaat is natuurlijk niet goed te noemen, maar het ligt in de lijn van de peilingen van de voorbije weken', zei Vanderpoorten. 'De oorzaak zie ik vooral in de nationale tendens van N-VA en niet zozeer in de lokale situatie. Al zijn er natuurlijk problemen geweest zoals het mobiliteitsdossier, maar dat is in alle steden wel het geval.'

In Leuven verliest Open VLD met Rik Daems 3,4 procent en houdt nog 7,8 procent over. De partij moet daardoor ook één zetel inleveren en houdt er nog drie over. Rik Daems verklaarde zich wel bereid om toe te treden tot de coaltie. ‘Louis, ge hebt mijn telefoon’, zei hij. Nationaal vond hij de resultaten voor Open VLD niet zo goed.

In Geraardsbergen boekte Open VLD, die al de grootste partij was, tegen de trend in een winst van 6 ,5 procent. en wordt daarmee nog uitgesprokener de grootste partij. En wellicht wat onverhoopt mag Open VLD  de burgemeester leveren in Zelzate, tot nu het 'rode bastion' van Vlaanderen genoemd. Open VLD wint twee zetels en sluit daar een coaltie met N-VA en CD&V.

 


 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig