Jean-Marie Dedecker haalt meeste voorkeurstemmen in Middelkerke
Jean-Marie Dedecker Foto: © Jimmy Kets
Zijn rol in Oostende was uitgespeeld, maar met een score van 25 procent én de meeste voorkeurstemmen heeft Jean-Marie Dedecker een goed resultaat neergezet in Middelkerke. Helaas voor hem is het niet goed genoeg om Open VLD van de troon te stoten. Ondanks een fors verlies van 10,3 procentpunten, haalt de partij nog een score van 30,9 procent.

Dedecker verhuisde van Oostende naar Middelkerke en kroont zich daar met 2.331 voorkeurstemmen meteen tot stemmenkampioen. De lijsttrekker van Open VLD, Janna Rommel-Opstaele, deed met 2.113 stemmen iets minder goed.

Dedecker is uitermate tevreden met het 'fantastische resultaat dat hij niet had durven verwachten'. Wel wordt het nog afwachten of hij mag meebesturen. 'Er was een voorakkoord waar ik niet bij betrokken was, maar met het mindere resultaat van de andere partijen, moeten we kijken hoe het uitdraait. Ofwel wordt het een coalitie van losers, uit angst voor vernieuwing.' In dat geval belooft Dedecker alvast harde oppositie te voeren.

Dat men van Dedecker niet snel afgeraakt is wel duidelijk - 'ik ben een kat met negen levens', zo zegt hij zelf - maar elders is Vlaanderen is van LDD weinig te werken. 'We hebben inderdaad geen verankering, we moeten zien wat we in de toekomst zullen doen. Maar dat we hier niet zijn opgevreten door N-VA belooft dat het ook omgekeerd kan.'

Open VLD wist wel negen zetels in de wacht te slepen, terwijl Dedecker het moet doen met zeven. De andere zetels zijn voor CD&V (5 zetels), N-VA (2 zetels) en Progressief Kartel (2 zetels). Vlaams Belang is de grootste verliezer en gaat er met 11,2 procentpunten op achteruit. De partij haalt daardoor geen zetel meer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig