N-VA is de grote overwinnaar in Vlaanderen
Foto: BELGA
Nog niet alle stembureaus zijn geteld maar nu al is duidelijk dat N-VA de slag om Vlaanderen gewonnen heeft. Met winst in tientallen gemeenten en vooral het zicht op de zege in Antwerpen kan niemand nog om de partij van Bart De Wever heen. 14 oktober is een gele zondag.

Vooral in Antwerpen, waar de meeste stembureaus volledig geteld zijn, is de gele pletwals duidelijk. Volgens de officieuze resultaten zou de partij de grootste worden in 22 Antwerpse gemeenten. Zowel in steden als Lier en Turnhout, als in zo goed als de volledige Antwerpse rand, wint N-VA fors. In Antwerpen stad, waar alle ogen op gericht zijn, lijkt Bart De Wever het ook te zullen halen van burgemeester Patrick Janssens. Waar N-VA de gemeenteraadsverkiezingen niet wint, belandt het vaak in de top-3. Uit de eerste resultaten blijkt dat N-VA in Antwerpen ook de districtsraden naar zich toetrekt. In Antwerpen, Deurne, Merksem, Borgerhout, Berchem en Hoboken wordt N-VA de grootste partij.

In Oost-Vlaanderen lijkt N-VA niet zo stevig door te zetten als winnaar. In grootstad Gent, is het uitkijken is naar de uitslag van Siegfried Bracke. Hij probeert er als N-VA-lijsttrekker de strijd aan te gaan met burgemeester Daniel Termont. Volgens de eerste tellingen zal N-VA er de derde grootste partij worden. Wel is al duidelijk dat N-VA in Oost-Vlaanderen de grootste wordt in Sint-Niklaas, Aalst en in Evergem (nota bene de thuisbasis van minister Schauvliege van CD&V)

N-VA lijkt ook de provincie Limburg te overtuigen. In Hasselt bijvoorbeeld flirt N-VA er met winst. De voorlopige uitslagen maken nu eens van de N-VA de grootste partij, dan weer is Helemaal Hasselt de grootste. In Tongeren daarentegen scoort N-VA atypisch zwak met slechts 9 procent. In Genk weet N-VA niet te winnen maar is het wel de tweede grootste partij. 

In West-Vlaanderen is van N-VA alvast de overwinning in Roeselare bekend, en een zicht op zege in Izegem. De partij van Bart De Wever staat in vele West-Vlaamse gemeente ook als tweede grootste partij.

De stemmen die N-VA binnenhaalt,komen van nagenoeg alle andere Vlaamse partijen. Vooral de kiezers van Vlaams Belang werden overtuigd om geel te stemmen en verder krijgen vooral Open VLD en SP.A klappen.

 Provincieraadsverkiezingen

 Op basis van de provincieraadsverkiezingen wordt N-VA afgetekend de grootste partij van Vlaanderen. Enkel in Limburg moet de partij van Bart De Wever de CD&V laten voorgaan als eerste.