Niet Stefaan De Clerck maar Vincent Van Quickenborne wordt de nieuwe burgemeester van Kortrijk. Open VLD heeft een alternatieve meerderheid gesmeed met SP.A en N-VA. Van Quickenborne verdwijnt daarmee uit de federale regering.

Open VLD is er dan toch in geslaagd de CD&V van huidig burgemeester Stefaan De Clerck buitenspel te zetten. De CD&V'er leek zondag nochtans af te stevenen op een verlenging van zijn mandaat als burgemeester van Kortrijk. Zijn partij werd veruit de grootste met 15 zetels op een totaal van 41. 

Federaal minister Vincent Van Quickenborne, die zich als uitdager van De Clerck had geprofileerd, haalde met Open VLD 9 zetels. Van Quickenborne weigerde zondag zijn nederlaag te erkennen. Op Radio 1 zei hij vanmorgen het zeer vreemd te vinden dat CD&V zegt dat ze de sjerp blijven leveren. 'Wie zegt dat? Een burgemeester in Vlaanderen wordt gekozen op basis van de coalitie.'

Voorakkoord

Open VLD is er nochtans voorstander van om een burgemeester rechtstreeks te verkiezen. CD&V daarentegen was daar altijd tegen. 'Misschien inspireert dit CD&V nu wel. Wij zijn nog altijd voor', zei Van Quickenborne maandagavond op Radio 1. 

'We hebben een aanbod van CD&V gekregen voor een voorakkoord', aldus nog Van Quickenborne. 'Maar dat hebben we geweigerd. We hebben respect voor de kiezer en we wilden eerst de uitslag afwachten om te zien wat kan.'

Achter de schermen ging hij dus onderhandelen met de andere partijen in Kortrijk. En met resultaat. Open VLD vormt in Kortrijk een coalitie met N-VA (7 zetels) en SP.A (6 zetels). De nieuwe meerderheid heeft een krappe meerderheid van 22 zetels op 41. Van Quickenborne wordt burgemeester.

Gelijk verdeeld

De coalitiepartners Open VLD, N-VA en SP.A zullen in Kortrijk gelijk vertegenwoordigd worden. Hoe de taken verdeeld zullen worden is voor later, maar de partijen stelden wel al een tienpuntenprogramma voor.

'Deze stadscoalitie heeft zich snel en inhoudelijk gevonden', opende Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Samen met de lijsttrekker van N-VA Rudolf Scherpereel en die van SP.A Philippe De Coene stelde hij een tienpuntenprogramma voor. 'Tien concrete en sterke engagementen waarbij de 75.000 inwoners van Kortrijk centraal staan. We gaan het goede versterken en wat scheef loopt verbeteren.'

Opvallend is ook dat de drie partijen gelijk zullen vertegenwoordigd worden in Kortrijk. Over hoe de verdeling van functies er zal uitzien, wordt later beslist. 'Het is wel de bedoeling dat de drie partijen hun sterkste krachten sturen', aldus Van Quickenborne.

'Zum Qotsen'

Huidig burgemeester Stefaan De Clerck gaf maandag in de namiddag een emotionele persconferentie. 'Ik ben bedrogen en verontwaardigd.' Zijn zoon Felix uitte zijn ongenoegen op Twitter. 'Zum Qotsen', tweette hij kort en bondig. 'Het is van het platste politiek opportunisme dat ik al gezien heb...'

Met de move van Open VLD komt een eind aan 150 jaar van christendemocratisch bestuur in de Guldensporenstad.

Vincent Van Quickenborne bevestigt nog dat hij uit de federale regering verdwijnt, waar hij minister van Pensioenen was. 'Ik ben een man van mijn woord. Ik ga honderd procent voor Kortrijk, voor de volle zes jaar.' Wie hem in de regering-Di Rupo zal opvolgen, is nog niet duidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig