CD&V grootste in Deerlijk, maar verliest absolute meerderheid
Foto: NSK
In de West-Vlaamse gemeente Deerlijk blijft CD&V met 44,7 procent van de stemmen ruim de grootste partij. De partij van burgemeester Claude Croes gaat er wel 16 procentpunten op achteruit en verliest zo haar absolute meerderheid.

'We behouden de absolute meerderheid en blijven Deerlijk besturen', aldus Croes, die straks aan zijn tiende jaar als burgemeester begint.

Vergeleken met de gemeenteraadsverkizingen van 2006 werd de kloof met de oppositie zoals verwacht kleiner. Dat is in de eerste plaats de verdienste van N-VA dat 18,2 procent van de stemmen verzamelde, gevolgd door Open VLD (15,9 procent) en SP.A (15,2 procent).

Lijsttrekker Tundi D'hondt van SP.A reageert alvast tevreden. 'Wij gaan vooruit. Ons doel was een derde zetel bemachtigen en dat is gelukt. het resultaat van deze verkiezingen voldoet aan onze verwachtingen.

Ook de lijsttrekker van Open VLD is enthousiast. 'Wij houden hier met onze partij een positief gevoel aan over. Deze uitslag geeft ons moed om ons verder in te zetten voor gemeente. Ook persoonlijk ben ik tevreden: 745 burgers kleurden het bolletje naast mijn naam rood. Bij de oppositie kreeg ik de meest voorkeurstemmen', zegt Bert Schelfhout.

Zijn vader behaalde met eenmanspartij Durf! 1,6 procent van de stemmen. 'Alleen is het moeilijk', vertelt Luk. 'Maar dit is een geslaagde dag. CD&V kreeg een oorveeg en dat is historisch.'

Vlaams Belang verliest 6,5 procentpunten en komt uit op 4,4 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig