In de Zuid-West-Vlaamse stad Menen behaalt het kartel SP.A-Groen 24,3 procent van de stemmen en eindigt zo nipt voor CD&V dat 23,9 procent van de stemmen binnenhaalde. Toch zal een CD&V'er de burgemeestersjerp omgorden.

CD&V moest nipt (met amper 82 stemmen) de duimen leggen voor SP.A, maar zou met Vlaams volksvertegenwoordiger Martine Fournier toch de nieuwe burgemeester mogen leveren. Dat beweert althants Frank Van de Wiele van Open Stad.

'CD&V krijgt het burgemeesterschap en gaat in zee met N-VA en Open VLD', aldus Van de Wiele. Open Stad, dat tijdens de vorige legislatuur in ruzie kwam met Gilbert Bossuyt, leek even weg naar een stunt, maar strandde op 7,4 procent ofwel 2 zetels. 'Gegokt en een beetje verloren. Met twee zetels vallen we alleszins te licht uit. We hadden hogere verwachtingen, al mochten we ons niet gaan meten met N-VA.'

N-VA haalt in de grensgemeente 17,3 procent, net iets meer dan Open VLD dat 3,1 procenptunten moest inleveren en op 16 procent belandt. De rest van de stemmen wordt verdeeld onder de lokale partij NIEUW (5,3 procent) en Vlaams Belang (5,9 procent).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig