OVERZICHT. Deze stembureaus kampen met problemen
Foto: Peter Malaise
De nieuwe manier van digitaal stemmen verliep in heel wat gemeentes niet geheel vlekkeloos. Een aantal stembureaus moest noodgedwongen later de deuren openen waardoor al snel lange wachtrijen ontstonden. Andere bureaus bleven gewoon dicht, waardoor de kiezers elders moesten gaan stemmen.

Zo waren er problemen bij het opstarten van de stemcomputers in verschillende lokalen in stembureau 14 aan de Kortrijkse Houtmarkt. Daardoor is de rij wachtenden op een gegeven moment opgelopen tot meer dan honderd mensen. In een bepaald lokaal werkte er zelfs geen enkele computer.

Daarnaast waren er in hetzelfde stembureau ook problemen met scannen van de stembiljetten. Sommigen kiezers keerden terug huiswaarts, anderen luisterden graag naar een uitleg van Vincent Van Quickenborne, die eveneens zijn stem moest uitbrengen in dat stembureau. Hij arriveerde er omstreeks 8 uur en wandelde pas om 9.45 uur terug naar buiten.

Softwareproblemen

In Antwerpen werd een twintigtal problemen gemeld met het opstarten van de computers. Het grootste deel daarvan was binnen een uur opgelost, maar op een viertal plekken duurde het iets langers. Volgens de woordvoerder van Stad Antwerpen was dat te wijten aan de aangeleverde software. In al die bureaus moesten de aanwezigen even afwachten.

Het staat overigens al vast dat in minstens één kantoor de stemmen herteld moeten worden, omdat iemand zijn stemkaart in de stembus gooide.

'Grootste vrees'

In de Antwerpse Kasteelstraat, waar Patrick Janssens zijn stem uitbracht, is het bureau een halfuurtje later dan voorzien geopend. 'Technische problemen waren mijn grootste vrees', zei Janssens, die overigens goedgeluimd was. 'Ik had deze ochtend nog genoeg tijd om de pamper te verversen,' aldus de kersverse vader.

Kantoren dicht

Op andere plekken zijn gelijkaardige problemen gemeld. In Kessel-Lo waren daar problemen in De School en het Koning Boudewijnstadion. Vanaf 8.30 mochten mensen die daar moesten stemmen ook in de andere bureaus terecht. Volgens een schatting van de dienst bevolking waren er problemen met zowat 40 procent van de 400 stemcomputers.

Ook in Koolkerke, Willebroek, Dendermonde, Broechem Herentals, Wommelgem, Oud-Heverlee, Sint-Gillis, Roeselare, Brugge, Temse en Leuven was er (heel wat) vertraging door technische problemen.


In MerksemOostende en Brasschaat moest telkens een kantoor volledig dichtblijven omdat de problemen niet te herstellen waren.

Testmodus

Er waren ook andere incidenten. In Zoersel bijvoorbeeld liet de voorzitter van een stembureau in het begin alle stemmen in 'testmodus' registreren, waardoor die stemmen ongeldig waren. Kiezers moeten hun stemmen er niet opnieuw uitbrengen, maar de stemmen moeten op het hoofdbureau wel opnieuw ingebracht worden.

Op enkele kleinere incidenten na, zijn er in Limburg geen grootschalige problemen gemeld met stemcomputers of andere apparatuur. In Hasselt lag het stembureau in de Banneux-wijk wel enkele uren plat. Ook in de deelgemeenten Runkst en Godsheide waren er bij de opstart kortstondig enkele onderbrekingen.

In Genk kampten twee bureaus met noemenswaardige problemen. In een kiesbureau waren de USB-sticks defect en moest een nieuwe lading worden aangeleverd, wat tot een uur vertraging leidde.

Verkeerd adres

In Sint-Niklaas verscheen dan weer een behoorlijk aantal mensen op het verkeerde adres om hun stem uit te brengen. Velen dachten dat de wijkschool Tereken van het Koninlijk Atheneum als stembureau zou dienst doen, maar dat is dit jaar niet het geval.

'Honderdzestigtal ernstige meldingen'

Volgens Guido Decoster van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur kwamen er zo'n zeshonderdtal meldingen binnen van slecht functionerende stemcomputers. 'Daarvan waren er zo'n honderdzestigtal vrij ernstig', vertelt Decoster. 'Die bureaus lagen gedurende korte of lange tijd stil. Een tiental problemen werd niet binnen de dertig minuten opgelost. De kiezers werden altijd afgeleid naar andere stembureaus, al dan niet tijdelijk.'

Zowat ruim de helft van de zesduizend kiesbureaus stemde vandaag volgens het nieuwe systeem.