Drie uur aanschuiven  om stem uit te brengen
Heel wat gefrustreerde Oostendenaars gaven het na uren wachten gewoon op. Foto: dji

De eerste digitale verkiezingen in Oostende leverden op verschillende plaatsen lange files op. In zes stembureaus op vijf locaties waren er problemen bij het opstarten van de computers. Sommige Oostendenaars moesten drie uur aanschuiven.

Het was zondag de eerste keer dat in Oostende elektronisch gestemd werd. Maar dat liep niet van een leien dakje. In zes stembureaus waren er al van 's morgens vroeg problemen met stemcomputers die niet wilden opstarten. Dat veroorzaakte vrij snel lange files aan het stemlokaal.

In sportzaal De Veiling in de Pycke de ten Aerdelaan ging een stembureau pas om 9.20 uur open. Heel wat mensen die vroeg uit de veren waren om te gaan stemmen, waren eraan voor de moeite. Ook in de stedelijke basisschool in de August Vermeylenstraat stonden de kiezers uren aan te schuiven. In het Koninklijk Atheneum in de Léon Spilliaertstraat kreeg een stembureau de computers pas na drie uren aan de praat. Tot ergernis van de Oostendenaars.

‘Wij zijn hier om 7.45 uur toegekomen om vlug te kunnen stemmen, maar het bureau is uiteindelijk pas om 10.45 uur opengegaan. We hebben hier meer dan drie uren moeten wachten. Verschillende kiezers zijn ook gewoon naar huis gegaan. Vooral voor de mensen die speciaal vroeg gekomen zijn omdat ze moeten werken, is dit een ramp’, zegt de Oostendse slager Géry Loncke.

Ook in het stadhuis en in sportcentrum Mister V. waren er problemen met de stemcomputers. Maar zelfs bij verschillende stembureaus waar er geen computerproblemen waren, stonden er vaak lange files omdat de organisatie van het stembureau fout liep.

Aan stembureau 46 in de stedelijke basisschool E. Van Glabbeke in de August Vermeylenstraat moest ook burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) vaststellen dat de kiezers meer dan een uur stonden te wachten ook al waren soms alle vijf de computers vrij. ‘Dit was een voorbeeld van een slecht georganiseerd stembureau. Het is jammer dat de mensen hierdoor zo lang moeten wachten en er de dupe van zijn’, zuchtte de burgemeester.