Lange wachtrijen door defecte computers
Op verschillende plaatsen in de regio was het aanschuiven om een stem uit te brengen. Foto: nmi

Op verschillende plaatsen in Brugge en Knokke-Heist werd voor het eerst elektronisch gestemd. En dat leverde heel wat problemen op. Stemcomputers lieten het afweten waardoor lange wachtrijen ontstonden.

In Brugge deden de grootste problemen zich voor in stembureau 59 in Sint-Andries , waar rond 10 uur nog steeds niet gestemd kon worden. Ook in stembureau 80 in het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis waren er technische problemen.

‘Toen ik zondagvoormiddag ging stemmen, kreeg ik te horen dat er problemen waren met de stemcomputers. Dat kan ik echt niet begrijpen. Ik moest nog eens terugkeren om mijn stem uit te brengen. Wij hadden net mensen van Venezuela op bezoek en hadden onze dag toch anders gepland. Uiteindelijk hebben we ze nog meegenomen naar de stembus, wat voor hen een hele belevenis was’, vertelt buurtbewoner Hedwig Devos.

Ook in Koolkerke , in het stembureau Astridlaan in Ver-Assebroek, en in het stembureau in de school Mariawende aan de Boogschutterslaan in Sint-Kruis deden zich problemen met de stemcomputers voor.

In de kustgemeente Knokke-Heist vielen in het stembureau in de Heilige Hartstraat kort na de opening verschillende computers uit. Eerst vielen de computers zonder elektriciteit en daarna moesten de voorzitter en bijzitters verschillende keren ingrijpen omdat kiezers hun stemkaart te vroeg uit het toestel haalden. Ook in Heist waren er problemen in zaal Ravelingen. De problemen leidden tot lange wachtrijen. ‘Geef ons maar potlood en stembrieven terug’, klonk het in koor.