CD&V houdt stand in West-Vlaanderen, maar N-VA klimt fors
Van links naar rechts: Renaat Landuyt (SP.A Brugge), Yves Leterme (CD&V Ieper), Stefaan De Clerck (CD&V Kortrijk) en Jean Vandecasteele (SP.A) Foto: rr
De kans dat N-VA een tsunamigolf zou veroorzaken was eerder klein, maar de partij wordt in veel gemeenten en steden wel de tweede grootste partij. Enkel in Roeselare, Zonnebeke en Izegem wordt de N-VA solo de grootste partij. CD&V houdt stand, maar ook Open VLD blijft in veel steden (onverwacht) stabiel. Vlaams Belang moet dan weer de meeste klappen incasseren.

Ondanks verlies houdt de CD&V goed stand in de provincie aan de Noordzee. Vooral in de Westhoek laat de partij als vanouds hoge scores optekenen, zoals onder meer in Lichtervelde, Deerlijk, Waregem en Oostrozebeke.

Ook in Kortrijk blijft de CD&V van huidig burgemeester Stefaan De Clerck ruim de grootste en moet Vincent Van Quickenborne zijn ambities voor de sjerp opbergen, nu Open VLD strandt op de tweede plaats.

In Brugge wordt het tot het laatste moment een spannende strijd tussen CD&V en SP.A: de partijen blijven bij elke telling over elkaar wippen, en door een technisch defect moeten nog 1.800 stemmen worden geteld. Lijsttrekker Renaat Landuyt (SP.A heeft wel al laten weten dat de stad een roomsrode coalitie mag verwachten. De grootste partij mag de burgemeester leveren.

N-VA boekt drie overwinningen

N-VA laat wel een immense groei optekenen in Roeselare en wordt er de grootste partij, voor het CD&V van huidig burgemeester Luc Martens. Ook in het Izegem van Geert Bourgeois zet de N-VA een goeie score neer, net zoals in Zonnebeke waar Inspraak, een lijst met N-VA-signatuur, de grootste partij is.

In de enkele steden en gemeenten waar de partij Groen solo opkwam, deden ze het goed. Vooral in Oostende (waar de partij 4,1 procentpunten steeg), maar ook in Brugge (+2,3%) en Kortrijk (+1,8%). In totaal stijgt Groen van 9 naar 21 zetels.

Rood en blauw gaan licht achteruit

Ondanks een fiks verlies voor SP.A in Oostende blijft de partij nog de grootste. N-VA haalt er Open VLD in en wordt de tweede grootste partij. De socialisten zijn ook al zeker van een zege in Bredene, De Panne en Koekelare. SP.A valt terug van 205 zetels in 2006 tot 179.

Open VLD doet het ook beter dan verwacht in West-Vlaanderen. In Middelkerke houdt de partij goed stand tegen de komst van Jean-Marie Dedecker en ook Gistel en Blankenberge kiezen opnieuw blauw. In Kortemark worden de liberalen dan weer voor het eerst de grootste partij. Open VLD moet het met 46 zetels minder doen dan in 2006.

Een op de vier burgemeesters moet sjerp afstaan

Er waren veranderingen op til, dat spreekt, maar dat minstens een vierde van de burgemeesters hun stoel zouden moeten doorgeven was niet verwacht, zo meldt de Krant van West-Vlaanderen. Dat Brugge en Ieper een nieuwe burgervader zouden krijgen, wisten we al op voorhand. Maar ook in onder meer Menen, Kuurne, Meulebeke, Moorslede, Staden, Veurne, Wervik en Zedelgem wordt volgende week een andere burgemeester verwacht, en ook in Diksmuide, Harelbeke en Izegem volgt een wissel.

Provincieraad

In het provinciedistrict Oostende haalt N-VA met 25,47 procent de meeste stemmen binnen, gevolgd door SP.A (23,79 procent), Open VLD (17,02 procent), CD&V (14,38 procent), Vlaams Belang (8,35 procent) en Groen (8,14 procent). Ook in de districten Brugge en Roeselare is N-VA de grote winnaar (respectievelijk 26,81 en 29,80 procent), gevolgd door CD&V, SP.A en Open VLD.

In de resterende vier districten - Ieper, Veurne-Diksmuide, Tielt en Kortrijk - gaat de zege iedere keer naar CD&V, op de voet gevolgd door N-VA.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig