Thielemans gaat in zee met liberalen
Olivier Deleuze wordt de eerste Ecolo-burgemeester in het Brussels Gewest. Foto: belga
Verrassing in Brussel-stad. Burgemeester Freddy Thielemans (PS) gaat in zee met MR-Open VLD. De huidige coalitie met CDH-CD&V en Ecolo-Groen worden naar de oppositie verwezen. Ecolo heeft in Watermaal-Bosvoorde zijn eerste burgemeestersjerp beet. Het Vlaams Belang wordt overal van de kaart geveegd, N-VA heeft zes zetels.

De socialisten worden de grootste partij in drie van de vier grootste Brusselse gemeenten. Burgemeester Freddy Thielemans (PS-SP.A) wint de verkiezingen in Brussel-stad. In Anderlecht verliest burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) het pleit van zijn uitdager Eric Tomas (PS). Ook in Molenbeek blijft de lijst van Philippe Moureaux (PS) nipt de grootste. In Schaarbeek kon minister Laurette Onkelinx (PS) de coalitie van burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) niet breken.

Opvallende tendenzen

PS-SP.A doet het over het algemeen goed, met sterke resultaten in Brussel-stad en Anderlecht. In Molenbeek wint PS-SP.A nipt.
Olivier Deleuze wordt eerste Ecolo-burgemeester. Ook elders doen de groenen het goed.
FDF scoort alleen in gemeenten waar het sterke kopstukken kon inzetten.
De strategie om als Vlaamse kandidaat op Franstalige lijsten te staan, loont in het hele Gewest.
Het Vlaams Belang verliest zwaar. Alleen in Anderlecht haalt het voorlopig een zetel.
In Brussel-stad, Anderlecht, Jette, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem kan de N-VA zetels binnenhalen.
De lijst 'Islam' haalt zetels binnen in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek.
In Oudergem haalt de Vlaamse eenheidslijst 'Samen' een zetel. In de vorige gemeenteraad zat er geen enkele Vlaming.

Resultaten

In Brussel-stad wint de lijst PS-SP.A van burgemeester Freddy Thielemans met ruime voorsprong op zijn uitdager Alain Courtois (MR-Open VLD). PS-SP.A haalt 18 zetels tegenover 10 voor MR-Open VLD. Ook het CDH haalt er 10, Ecolo-Groen klimt naar 7. FDF moet het stellen met 3 zitjes, N-VA komt uit op 1 zetel.

Het nieuwe college in de stad Brussel wordt gevormd met acht schepenen van PS/sp.a en vier van MR/Open Vld. Dat hebben beide formaties maandag laten weten. Ook de namen zijn bekend, maar officieel is nog niet geweten hoe de bevoegdheden worden verdeeld.

Voor de PS gaat het, naast burgemeester Freddy Thielemans, om Faouzia Hariche, Philippe Close, Karine Lalieux, Mohamed Ouriagli, Ahmed El Ktibi en huidig ocmw-voorzitter Yvan Mayeur. Sp.a krijgt met An Persoons één schepen. Voor MR zetelt Alain Courtois als eerste schepen, naast Marion Lesmesre en Geoffroy Coomans de Brachene. Open Vld vaardigt Els Ampe af.

Wie ook zeker wint in Brussel-stad zijn de Vlaamse kandidaten. Er komen tien Nederlandstalige verkozenen in de Brusselse gemeenteraad. Met drie verkozenen wordt Groen de grootste Nederlandstalige partij in de Brusselse gemeenteraad. Naast staatssecretaris Bruno De Lille en Bart Dhondt vanop de tweede plaats heeft ook Malika Abbad een zetel in de wacht gesleept. SP.A en Open VLD hebben elk twee verkozenen, N-VA strandt op één zetel net als CD&V. Liesbet Temmerman tenslotte raakte verkozen op de Ecolo-lijst.

In Schaarbeek verlengt burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) zijn coalitie met CDH en Ecolo-Groen. Clerfayts Lijst van de Burgemeester is duidelijk de grootste met 32,7 procent. De PS van uitdaagster Laurette Onkelinx blijft steken op 25,1 procent. Ecolo strandt op 13,4 procent, gevolgd door de MR (9,6 procent) en het CDH (9 procent). Voor Groen zijn zowel Adelheid Byttebier als Bram Gilles verkozen. Byttebier wordt daardoor Vlaamse schepen.

In Anderlecht moet burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) de duimen leggen voor zijn challenger Eric Tomas. De PS-SP.A-CDH-lijst van Eric Tomas zou 21 zetels halen, de Lijst van de Burgemeester heeft er 14. De huidige coalitie wordt wellicht voortgezet, met Tomas als nieuwe burgemeester. Elke Roex (SP.A) wordt Vlaamse schepen. In de oppositie vinden we Ecolo-Groen (5 zetels), FDF (3), N-VA (2) en Vlaams Belang (1). Opmerkelijk is dat ook de lijst Islam 1 zetel haalt. Anderlecht telt liefst 10 Vlaamse gekozenen.

In Sint-Jans-Molenbeek houdt burgemeester Philippe Moureaux nipt stand. Zijn Lijst van de Burgemeester haalt 16 zetels, eentje meer dan de MR van uitdaagster Françoise Schepmans (15). CDH-CD&V heeft 6 zetels, Ecolo-Groen 4. N-VA, FDF, PTB-PBDA en de lijst 'Islam' halen elk 1 zetel. In totaal werden vijf Nederlandstaligen verkozen. Volgens huidig schepen Jan Gypers (Open VLD) moet de brede coalitie van Moureaux' lijst en MR-Open VLD voortgezet worden.

In Sint-Gillis blijft de PS van Charles Picqué het politiek landschap overheersen. Zijn Lijst van de Burgemeester haalt 43,5 procent. Ecolo-Groen wordt de tweede partij (21 procent), gevolgd door MR (14,9 procent), CDH (8 procent) en FDF (4 procent).

De resultaten voor Sint-Pieters-Woluwe kwamen pas laat op de avond binnen. De Lijst van de Burgemeester van Willem Draps haalt 14 zetels (36,3 procent). Brussels minister Benoit Cerexhe (CDH) haalt met zijn lijst 9 zetels. FDF krijgt 4 zetels, de scheurlijst Gestion Communale van Dominique Harmel en oud-burgemeester Jacques Vandenhaute haalt er 2. Ecolo-Groen behaalt 3 zetels, PS-SP.A 1 zetel.

In Ukkel doet de MR van burgemeester Armand De Decker en lijstduwer Didier Reynders het bijzonder goed. De MR haalt er 47,3 procent, dat is nog iets meer dan in 2006 toen het nog samen met FDF opkwam. In zetelaantal haalt MR zelfs nipt de aboslute meerderheid. Ecolo wordt in Ukkel de tweede partij (16,7 procent), gevold door PS (13,2 procent), FDF (13,8 procent) en het CDH (8,9 procent).

In het kleine Sint-Joost-ten-Node haalt de Lijst van de Burgemeester sterk uit (44,32 procent). Opvallend: op die lijst haalt Brussels staatssecretaris Emir Kir (1.916) de helft meer voorkeurstemmen binnen dan burgemeester Jean Demannez (1.215).De kans bestaat dus dat Schaarbeek een burgemeester van Turkse origine krijgt. Ecolo-Groen (17,98 procent) steekt CDH (16,57 procent) voorbij. Les Bleus, met in zijn rangen Canan Kir, de nicht van Emir Kir, moet het doen met 11,1 procent.

In Elsene verliest de MR fors (-8,7 procent), al blijft de partij de grootste (29,1 procent). De Lijst van de Burgemeester Willy Decourty (PS) haalt 16,6 procent. Ecolo-Groen komt sterk opzetten (23,5 procent), de Lijst De Clippele-FDF heeft 12,2 procent, het CDH 9,4 procent.

Ecolo-Groen heeft een eerste burgemeestersjerp beet, meldt Télé Bruxelles. In Watermaal-Bosvoorde wordt voormalig staatssecretaris Olivier Deleuze de eerste Ecolo-burgemeester in het gewest. Hij zal een coalitie leiden van Ecolo-Groen met MR en GMh. De FDF van huidig burgemeester Martine Payfa (FDF) wordt zo buitenspel gezet. 'De kiezer wordt oneerbiedig behandeld', reageert Payfa bitter.

FDF-voorzitter Olivier Maingain loopt een home run in zijn eigen gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Met 55,7 procent haalt FDF er de absolute meerderheid. MR eindigt tweede met 15,7 procent, Ecolo-Groen haalt 10,9 procent, CDH 9,9 procent en PS 6,6 procent.

In Vorst doet de PS het nog iets beter dan in 2006, ondanks het feit dat burgemeester Magda De Galan niet langer lijsttrekker was. De PS haalt 31,2 procent. De MR, die dit keer alleen opkwam, haalt 24,9 procent. Ecolo-Groen van Evelyne Huytebroeck - maar zonder Luckas Vander Taelen - breekt niet verder door en haalt 17,7 procent. FDF zet zichzelf op de kaart met 10,4 procent, CDH haalt 8,5 procent. N-VA heeft 2,2 procent.

In Evere wint de Lijst van de Burgemeester van Rudi Vervoort (PS) afgetekend de stembusgang met 16 zetels. MR (6 zetels) Ecolo-Groen (4), FDF (4) en CDH (3) volgen op respectabele afstand.

In Koekelberg behaalt de lijst van burgemeester Pivin (MR) 16 op 27 zetels. De PS gaat vooruit en springt van 6 naar 8 zetels. Ecolo-Groen gaat van 2 naar 3 zetels. Er zijn in Koekelberg vijf Vlamingen verkozen. Op de Lijst van de Burgemeester gaat het om Dirk Lagast (SP.A), Khadija Zamouri (Open VLD) en Robert Delathouwer (SP.A). Die laatste heeft de meeste voorkeurstemmen en maakt een goede kans zichzelf als Vlaamse schepen op te volgen.

Goed nieuws nog uit Oudergem waar de Vlaamse Lijst 'Samen' een zetel binnenhaalt. In de vorige legislatuur moest Oudergem het zonder Vlaams gemeenteraadslid stellen. Burgemeester Didier Gosuin (FDF) wint er afgetekend met 23 zetels (64,1 procent).

Didier Gosuin heeft procentueel de meeste voorkeurstemmen verzameld in het Brussels gewest. 34,32 procent van de kiezers in Oudergem, of een op de drie, gaf zijn burgemeester een voorkeurstem.

Coalities

In Sint-Agatha-Berchem is de coalitie voor de komende zes jaar al bekend. Burgemeester Joël Riguelle (CDH) zet met zijn Lijst van de Burgemeester de samenwerking verder met de MR. FDF dat de vorige zes jaar mee bestuurde, valt echter uit de boot. Langs Vlaamse kant haalt N-VA voor het eerst een zetel, net als de lijst Berch'm. Vlaams Belang verliest zijn twee zetels.

Ook Jette heeft al een nieuwe coalitie. Burgemeester Hervé Doyen doet er een termijn bij maar wisselt van coalitiepartner. Naast Ecolo-Groen komt nu ook MR-Open VLD mee aan de macht. PS en FDF worden naar de oppositiebanken verwezen. Brigitte De Pauw wordt zoals verwacht de Vlaamse schepen.

In Ganshoren kreeg de verkiezingen een verrassende wending met de keuze van Hervé Gillard (MR) als burgemeester. De Lijst van de Burgemeester van Michèle Carthé hield verrassend stand, maar toch leek zondagavond een anti-Carthé-coalitie in de maak. 

Uiteindelijk heeft de MR van Hervé Gillard dan toch een akkoord gesloten de lijst van de aftredende burgemeester. ProGanshoren bijt dus in het zand. Die laatste is een lijst van Pierre Kompany, vader van voetballer Vincent Kompany, die in de vorige legislatuur als schepen in onmin raakte met Carthé

In Etterbeek blijft Vincent De Wolf (MR) burgemeester. Hij zet de coalitie van de Lijst van de Burgemeester met Ecolo-Groen en de PS voort. Frank Van Bockstal (CD&V) wordt de Vlaamse schepen.

Huidig PS-burgemeester Willy Decourty zal in Elsene de eerste drie jaren de burgemeestersjerp dragen, de laatste drie jaar lost MR-lijsttrekker Dominique Dufourny hem af.

In Sint-Pieters-Woluwe is een bestuursakkoord gesloten tussen Woluwe+, cdH, FDF, Ecolo en Gestion Municipale. Huidig Brussels minister voor Economie en Werk Benoît Cerexhe (cdH) wordt burgemeester.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in