Pop-up galerie kiest voor voormalig ziekenhuis in Ukkel
Werk van Patrick Paufert Foto: rr
Wat krijg je als je twee gepassioneerde dames een kunstevenement laat organiseren op onverwachte en mythische plaatsen in Brussel? Een tentoonstelling die talentrijke schilders, beeldhouwers en fotografen verenigt onder de noemer 'herinneringen'. Kort (de expo loopt iets langer dan een week), maar krachtig.

La Galerie sans nom is het geesteskindje van Sylvie van Lerberghe en Barbara Stas de Richelle. Noem het een pop-up galerie, die een keer per jaar opduikt, en waar evenveel gefocust wordt op de plek waar de expo plaatsvindt als de kunstwerken die er worden tentoongesteld.

Zo werd deze keer gekozen voor het vroegere ziekenhuis Les Deux Alices in Ukkel. Een ruimte met een immense oppervlakte van 1.500 vierkante meter en hoge plafonds die tegen eind 2014 volledig wordt getransformeerd tot woningen. Nu is het nog een ruwe locatie die het perfecte decor vormt voor een expositie rond herinneringen. De tentoonstelling 'Histoires de mémoires' moet een subtiele historische en toekomstige brug slaan tussen het ziekenhuis en het vastgoedproject.

Net dat collectieve kader vinden de twee dames achter La Galerie sans nom belangrijk voor hun tentoonstelling. 'Wanneer een plaats voldoende groot is en de nodige ademruimte biedt, kunnen we elke aanwezige artiest een 'persoonlijke' expositie bieden. Interactie wordt dan een evidentie. En dat is nu net de uitdaging: een samenhangend geheel met een mooie rode draad creëren, waarbij het werk van de ene kunstenaar in volle harmonie met dat van een ander schittert', klinkt het.

De zestien artiesten die met zorg werden uitgekozen zijn een mix van schilders, beeldhouwers en fotografen. Zowel bij gevestigde waarden als jonge talenten gaat het er bij de selectie van de werken om dat ze bijzonder doordacht en geslaagd zijn, en uiteraard weten te raken.

Histoires de mémoires, loopt van 12 tot 21 oktober in Les Deux Alices, Groeselenberg 57, 1180 Ukkel. Gratis toegang – wel even registreren via de website. Meer info vindt u terug op www.lagaleriesansnom.com

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig