Moeder gesneuvelde soldaat berispt Romney
Foto: Reuters
De moeder van een Amerikaan die in Libië omkwam bij de aanval op het consulaat zegt dat het campagneteam van presidentskandidaat Mitt Romney de dood van haar zoon gebruikt voor politieke doeleinden.

De laatste dagen vertelt Romney dat hij Glen Doherty, een voormalige Navy SEAL, twee of drie jaar geleden op een kerstfeestje had ontmoet. Met het verhaal wil hij zijn meer menselijke kant tonen en het buitenlandlandbeleid van president Barack Obama op de korrel nemen.

De moeder Doherty roept de Republikeinse presidentskandidaat op om niet meer over haar zoon te praten. 'Ik vertrouw Romney niet', zei ze op een lokale televisiezender. 'Hij zou mijn zoons dood niet op zijn politieke agenda mogen zetten. Het is fout om deze jonge dappere mannen te gebruiken om Obama af te breken.'

Mitt Romney, net als andere Republikeinen, heeft veel vragen gesteld bij de manier waarop Obama omging met de aanval op het consulaat in de Libische stad Benghazi. Daarbij kwamen vier Amerikanen om, onder wie ook ambassadeur Christopher Stevens.

Haar wensen zullen gerespecteerd worden, zegt een woordvoerder van Romney. 'Gouverneur Romney was geïnspireerd door de herinnering aan de ontmoeting met Glen Doherty en deelde het verhaal, maar we respecteren de wensen van mevrouw Doherty.'