De meisjes moeten meisjes-dingen doen
Toilet kuisen Foto: plan international
In twee scholen in het land kregen de jongens eerder deze week gewoon les en kregen de meisjes andere opdrachten. Hun aanvankelijk enthousiasme verstomde snel toen bleek welke 'meisjes-dingen' ze mochten doen.

 Plan België overviel de leerlingen van het Atheneum van Lokeren en het Saint-Pierre College van Jette en bezorgde hen een bijzondere voormiddag. Geheel onaangekondigd werden de lessen voor de meisjes van het 3de jaar middelbaar geschrapt en vervangen door een ‘uitzonderlijke activiteit’. 

Lang duurde hun enthousiasme niet. De bijzondere activiteiten die ze kregen - in plaats van de lessen wiskunde voor jongens - bleken devolgende te zijn: aardappelen schillen, de gang dweilen en zelfs toiletten schoonmaken. Hun reacties logen er niet om. 'Oh my God!'

Na een aantal uur schillen en schrobben, maakte een bezoeker hen duidelijk waar het allemaal om ging. Voor hen duurde dit experiment slechts een paar uur, voor 75 miljoen meisjes in het Zuiden is het dagelijkse realiteit. De oorzaak? Armoede, geweld en discriminatie.

Het experiment van Plan België wil iedereen ervan bewust maken dat elk meisje recht heeft op kwaliteitsvol onderwijs. 

Morgen, op 11 oktober 2012, viert de organisatie de Internationale Dag van het Meisje.

Plan België en de overige landen van de internationale Plan-koepel lanceren de wereldwijde actie: "Steek je hand op voor meisjes!". Het doel is om tegen 2016, 4 miljoen opgestoken handen te verzamelen, opdat 4 miljoen meisjes dankzij Plan de kans krijgen om onderwijs te volgen. 

Meer info vindt u op www.planbelgie.be