RECEPT. Spaghetti met kool, citroen en broodkruim
Foto: ivan put
Na de blog, het kookboek. Journaliste Dorien Knockaert bundelt een jaar proeven, koken en zoeken naar een eerlijke keuken in het boek 'Goed eten' (uitgegeven bij De Bezige Bij - 19,95 euro) met sfeervolle kleurenfoto's van Ivan Put en vijftig vegetarische recepten. Een voorsmaakje.

Ingrediënten (voor twee personen):

2 nestjes tagliatelle (of andere pasta)
4 el grof broodkruim (droog brood dat je fijnsnijdt of hakt in de machine, kan ook met vers brood)
Olijfolie
Zout, peper
Chilivlokken of cayennepeper
1 soepkom dunne koolsliertjes (of een kwart van een kleine kool)
1 knoflookteen
1 citroen

Bereiding:

1. Kook de tagliatelle in ruim gezouten water.

2. Maak de pangrattato. Verhit een laag olijfolie in een grote pan en roerbak er het broodkruim in tot het bruint. Doe het in een bord, strooi er wat zout en peper op. Rasp de schil van de citroen heel fijn (alleen de gele buitenkant) en meng onder het broodkruim.

3. Warm wat nieuwe olijfolie op in de pan, niet te heet. Pers er de knoflook in, voeg een snuif chili of cayennepeper toe en daarna de kool, met wat zout. Roerbak even, zet het vuur heel laag en laat de kool nog even garen onder een deksel, tot ze beetgaar is.

4. Vis de beetgare tagliatelle uit het water en roer ze onder de kool. Breng de pasta op smaak met citroensap, olijfolie en misschien nog wat meer zout of chili. Ik vind deze pasta heel lekker als de citroen en de chili er echt sterk doorkomen, maar je kunt ook voor mildere smaken gaan.

5. Strooi er de pangrattato over en serveer.

Tip: Spitskool is heel geschikt in de zomer, savooi in de winter. Als je de pasta zonder bijgerechten als hoofdmaaltijd serveert, kun je wat meer kool gebruiken, voor het evenwicht.