Jonge Pakistaanse activiste neergeschoten door taliban
Foto: AFP

In Pakistan hebben gewapende mannen een 14-jarige mensenrechtenactiviste neergeschoten. Malala Yousafzai raakte wereldwijd bekend door haar strijd voor het onderwijs voor meisjes. De taliban eisen de schietpartij op.

Militanten van de taliban overvielen een busje dat de 14-jarige Yousafzai en verschillende klasgenoten vervoerde. Volgens een functionaris van het ziekenhuis van Mingora kreeg het meisje een kogel in het hoofd en is ze bewusteloos. Minstens een ander meisje raakte gewond bij de aanval, aldus de plaatselijke politie.

‘Het meisje heeft een westerse mentaliteit en bekritiseert de taliban en de jihad, dus we hebben haar aangevallen’, verklaart een woordvoerder van de taliban, Ihsanullah Ihsan. ‘Dit is een waarschuwing voor iedereen die haar voorbeeld volgt en ingaat tegen de taliban.’

Yousafzai ontving vorig jaar de eerste Pakistaanse nationale vredesprijs voor haar strijd voor het onderwijs voor meisjes. Ze was ook genomineerd voor de internationale vredesprijs voor kinderen van de Nederlandse stichting ‘Kids Rights’. Malala raakte wereldwijd bekend door haar blog, waarin ze de gewelddadige acties van de taliban veroordeelde.