Muyters: ‘Wie afgelegen woont, zal extra moeten betalen’
Muyters wil met het opmerkelijke voorstel naar eigen zeggen het debat over het woonbeleid openen. Foto: BELGA
Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) wil Vlamingen die er bewust voor kiezen om afgelegen te gaan wonen meer laten betalen voor postbedeling en nutsvoorzieningen.

‘De belastingbetaler kan niet blijven opdraaien voor wie per se apart wil gaan wonen’, zei Muyters gisteren al in De Morgen en vandaag in Gazet van Antwerpen.

‘Wie er bijvoorbeeld voor kiest om ergens helemaal op zichzelf te gaan wonen, zal dat voelen in zijn portemonnee. Een afgelegen bouwgrond is dan bijvoorbeeld duurder. Openbare nutsvoorzieningen zijn duurder. De post, idem. Wie zo wil wonen, zal moeten betalen voor die luxe.'

Volgens Muyters moeten de Vlamingen wennen aan het idee om samen te gaan leven in compactere woningen met gemeenschappelijke tuinen.

'Tegen 2050 zijn we met 1 miljoen Vlamingen extra. Dat is een enorme toename en dus zullen we keuzes moeten maken. Willen we dat iedereen dan nog steeds zijn eigen eengezinswoning zet? Dat we allemaal naast elkaar blijven bouwen? We moeten ons durven afvragen of dat vol te houden is. Om Vlaanderen leefbaar te houden, zullen we out of the box moeten denken', klinkt het.

Muyters spreekt onder meer over het 'kangoeroewonen', een idee dat destijds nog door Groen werd gelanceerd, waarbij jonge mensen een huis delen met hun ouders.