Standard blust crisis na incidentrijke topper
Foto: Photo News
Standard heeft na een 2-1 zege tegen landskampioen Anderlecht de crisis in Luik even afgezworen. De troepen van de fel bekritiseerde Nederlandse trainer Ron Jans kwamen al snel op achterstand, maar met behulp van de supporters en een brandend Sclessin hielden de Luikenaars de drie punten aan de oevers van de Maas.

Voor aanvang van de topper tussen Standard en Anderlecht lieten de Luikse supporters hun ongenoegen blijken jegens het bestuur en trainer Ron Jans. Vooral voorzitter Roland Duchâtelet en technisch directeur Jean-François De Sart werden op diverse spandoeken als boemannen voor de falende resultaten en transfers aangeduid.

Match stilgelegd

De thuisploeg begon luid aangemoedigd als beste ploeg aan de wedstrijd. Na amper negen minuten werd het enthousiasme echter flink getemperd. Anderlecht spits Mbokani zette zich door op rechts en leverde een matige voorzet af. De Luikse verdediging maakte meteen duidelijk waarom Standard de voorbije weken in de malaise moest delen. Als standbeelden lieten Ciman en Tavares zich ringeloren door Milan Jovanovic. De ex-speler van de Waalse topclub bedankte en plaatste de bal voorbij doelman Kawashima.

De vroege 0-1 achterstand was voor de Standard-aanhang de klap op de vuurpijl. Boven het supportersvak achter het doel van Silvio Proto steeg een grote zwarte rookpluim op, en het doel van de Anderlecht-doelman werd bekogeld door brandbommen. Tot twee keer toe moesten de doelnetten - getroffen door het Bengaalse vuur - hersteld worden. Voor de Waalse scheidsrechter Alexandre Boucaut was de maat even vol. Hij legde de wedstrijd meer dan zes minuten stil.

Verrijzenis

Nadat de rust min of meer hersteld was begonnen de spelers aan een nieuwe start. De spelers van de landskampioen waren zichtbaar aangeslagen door de helse sfeer in de vurige stede. Vooral Silvio Proto leek duidelijk geïntimideerd. Na een knappe parade hitste hij de Luikse supporters nog wat meer op, maar zijn vreugde was van korte duur. Na een prima voorzet van Jelle Van Damme werkte de Fransman Bulot de gelijkmaker voorbij de verbouwereerde goalie van paars-wit.

De Luikse fans waren door het dolle heen en schreeuwden hun ploeg naar voren. Toch kreeg Anderlecht eerst nog een paar uitstekende kansen. Mbokani kwam alleen voor Kawashima maar vergat af te drukken. In de herneming kon ook De Sutter zich niet doorzetten. Lucas Biglia knalde van net buiten de zestien nog op de bovenkant van de lat, maar Standard kreeg meer en meer de bovenhand in het spel.

Penalty-syndroom

Voor de koffie had Proto nog een uitstekende redding in huis op een kopbal van Jelle Van Damme, maar even later nam Bulot de bal na een corner in één keer wondermooi op de slof en hamerde het leer via de paal in het doel. De goal deed erg denken aan het doelpunt van Malaga-speler Eliseu van afgelopen woensdag in de Champions League tegen Anderlecht.

Na de rust drukte Anderlecht Standard weg. Na een domme overtreding van Goreux op Jovanovic in de zestien kregen de Brusselaars een strafschop. Mbokani zette zich ostentatief achter de bal, maar de bleke Congolees trapte de elfmeter zwak naast. Een zoveelste strafschopmisser van Anderlecht dit seizoen. Goreux pakte nog een domme tweede gele kaart, maar ondanks de numerieke meerderheid kon paars-wit niet langszij komen. Standard hield na een knotsgekke topper de drie punten in eigen huis.