Ivo Michiels overleden
Foto: © Michiel Hendryckx
In het Franse Le Baroux is zondagmorgen schrijver Ivo Michiels overleden. Michiels - geboren als Henri Ceuppens - maakte vooral naam met experimenteel werk, zoals 'Het boek alfa'. Hij werd 89 jaar oud.

Ivo Michiels schreef het vijfdelige De alfa-cyclus en begon daarna aan zijn tiendelige Journal brut, waarvan in 2001 het laatste deel verscheen. Ook 'Het Afscheid' doet bij velen een belletje rinkelen vanwege de jarenlange prominente aanwezigheid van het boek op de verplichte literatuurlijst in de middelbare school.

Ook op filmgebied was hij zeer bedrijvig met onder meer Meeuwen sterven in de haven en Een vrouw tussen hond en wolf.

Hij werd vele malen bekroond in binnen- en buitenland en was achtereenvolgens redactiesecretaris en directeur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift.

In 1993 ontving hij het eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Brussel en hij was ook erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Ivo Michiels zou op 8 januari 2013 negentig jaar geworden zijn. Zijn laatste werk Maya Maya, op 8 september voltooid, zal in elk geval op die datum verschijnen. Michiels woonde sinds 1979 in de Vaucluse. Hij wordt komende woensdag begraven in Le Barroux.