De Belgische superbelegger Pierre Lagrange, die voor miljoenen opgelicht was door een gerenommeerde New Yorkse kunstgalerie, heeft dan toch een minnelijke schikking kunnen sluiten. Lagrange had de galerie, die de deuren moest sluiten nadat de zaak aan het licht was gekomen, voor een Amerikaanse rechtbank gedaagd.

Lagrange boekt al jaren veel succes als belegger van een hefboomfonds in Londen. Zijn fortuin wordt geschat op 371 miljoen euro. Hij outte zich vorig jaar na twintig jaar huwelijk niet alleen als homo, maar besloot ook een stukje van zijn rijkdom te beleggen in een schilderij van de bekende Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock. Hij telde 17 miljoen dollar (13 miljoen euro) neer voor een doek van de in 1956 overleden schilder. Maar het werk bleek vals.

Toen Lagrange zijn geld terug wilde van galerie Knoedler, sloot die prompt de deuren, en dus trok de Belg naar de rechter. De galerie laat nu weten dat de zaak buiten de rechtbank om werd geregeld. Hoeveel Lagrange kon recupereren, is niet bekend. “We zijn blij dat we tot een vriendschappelijke oplossing zijn gekomen.” Verdere details werden niet vrijgegeven.

Er wachten Knoedler nog twee andere, soortgelijke rechtszaken: voor valse schilderijen van Willem de Kooning (4 miljoen dollar) en Mark Rothko (8,3 miljoen dollar).