Venezuela sluit grenzen aan vooravond van presidentsverkiezingen
Hugo Chavez Foto: REUTERS

Venezuela heeft zaterdag uit voorzorg en met het oog op de presidentsverkiezingen van zondag de grenzen gesloten voor alle 'personen en voertuigen'. Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Tareck El Aissami weten via Twitter.

De grenzen blijven dicht tot zondag 23.59 uur, liet de minister nog weten.

Het is in Venezuela de gewoonte om de grenzen te sluiten naar aanleiding van verkiezingen. De maatregel wordt uitgevoerd door het leger, aan de grenzen met Brazilië, Colombia en Guyana.

Nog uit voorzorg mogen burgers sinds vrijdagnamiddag en tot maandagnamiddag geen wapens dragen en is de verkoop van alcohol verboden. De politie valt tijdelijk onder de autoriteit van het leger. Daarnaast is het verboden om openbare bijeenkomsten te houden die het kiesproces zouden kunnen beïnvloeden.

Om de veiligheid van de stembusslag te verzekeren werden zowat 139.000 militairen gemobiliseerd. Volgens voorspellingen zullen de verkiezingen uitdraaien in het voordeel van uittredend president Hugo Chavez. Zijn rivaal Henrique Capriles Radonski heeft volgens de peilingen niettemin een deel van zijn achterstand ingelopen.