Schilder Raoul De Keyser overleden
De Keyser toen hij in 2007 de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap kreeg overhandigd door toenmalig minister van Cultuur Bert Anciaux Foto: BELGA

Schilder Raoul De Keyser is zaterdag onverwacht op 82-jarige leeftijd overleden in Deinze. Hij was een van de belangrijkste Belgische abstracte schilders. Dat bericht de vrt-nieuwsredactie zaterdagavond.

De Keyser werkte sinds de jaren zestig aan een persoonlijk oeuvre dat niet in een vaste categorie kan worden ondergebracht. In het begin van zijn carrière was De Keyser een belangrijk vertegenwoordiger van de Nieuwe Visie, waarbij herkenbare motieven uit het dagelijks leven werden herleid tot kleurvlakken en lijnen. Samen met onder meer Roger Raveel beschilderde hij in die periode de kelders van het kasteel van Beervelde in de buurt van Gent.

Vanaf de jaren zeventig werd zijn werk steeds abstracter. Hij raakte bekend met schilderijen die stukjes voetbalveld tonen. Later koos hij voor levendige en erg kleurrijke doeken.

Raoul De Keyser kon ook op zijn hoge leeftijd het schilderen niet laten en bracht afgelopen jaren nog nieuw werk uit. Vorig jaar had hij zelfs nog een tentoonstelling in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. In 2007 werd zijn artistieke loopbaan bekroond met 'de prijs voor algemene culturele verdienste ' van de Vlaamse Gemeenschap. Zijn werk is te zien in binnen- en buitenlandse musea.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in