ACV: 'Vorige week dood spoor, nu wel bereidheid tot overleg'

Het overleg tussen de spoorvakbonden en minister Paul Magnette is vrijdag afgelopen. De minister is bereid argumenten van de vakbonden te onderzoeken, zo zegt ACV Transcom-secretaris Luc Piens.

‘We hebben onze argumenten voor een geïntegreerde structuur nog eens op tafel gelegd. De minister is bereid elementen daaruit te pikken en ze te onderzoeken, aldus Piens.

Acties zijn volgens Piens nog niet concreet gepland. ‘Wat niet belet dat sensibiliseringsacties kunnen plaatsvinden’, aldus nog de ACV-er. Volgens de vakbondsman is er door de christelijke spoorvakbond alvast geen stakingsaanzegging ingediend. ‘We willen het overleg alle kans geven.’ De socialistische vakbond liet eerder vandaag weten wél een stakingsaanzegging te hebben ingediend, van volgende donderdagavond- tot zaterdagavond. Niet met de bedoeling het spoor lam te leggen, wel om gedekt te zijn tijdens enkele ludieke acties.

Volgende week zitten de bonden en de minister opnieuw rond tafel: dinsdag en vrijdag. Ook op 17 oktober wordt overlegd.

Piens is alvast positief na het onderhoud. ‘Vorige week zaten we nog op een dood spoor. Nu is er bereidheid om verder te overleggen. De deur staat iets open.’

Michel Abdissi van de Franstalige vleugel van de socialistische spoorvakbond had het vrijdag over een constructieve bijeenkomst. ‘De strijdbijl is voor het ogenblik neergelegd. Maar onze actieaanzegging wordt behouden, want we vinden dat de reizigers correct dienen te worden ingelicht.’ Magnette liet via een persbericht weten ‘akte te hebben genomen van de ingediende actieaanzegging en hoopt dat de reizigers niet weer de eerste slachtoffers zullen zijn’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig