ACOD plant acties, geen staking
Na de spoorstaking afgelopen woensdag, kondigt de socialistische vakbond een nieuwe actie aan volgende week.
Het ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend van donderdag- tot zaterdagavond. Het is niet de bedoeling om het spoor lam te leggen, zegt de vakbond. Het ACOD plant enkel 'ludieke' acties.

De socialistische spoorvakbond heeft opnieuw een actieaanzegging ingediend, voor volgende week vrijdag en zaterdag. Dat meldde La Dernière Heure vandaag en het werd bevestigd door Michel Abdissi van de Franstalige vleugel van de vakbond.

Hij beklemtoonde wel dat het niet om een stakingsaanzegging gaat, want er wordt vanaf vrijdag opnieuw onderhandeld met de bevoegde minister Paul Magnette. De vakbond zou onder meer pamfletten uitdelen in de stations en petities in de treinstellen.

De vakbond wil zich via een nieuwe actie opnieuw verzetten tegen de hervorming van het spoorbedrijf waar minister Magnette op aan het werken is. Maar niet alleen dat. De vakbond vraagt ook een grotere interne mobiliteit van de werknemers, een beter beheer van de schulden die de groep opstapelt (ongeveer 4 miljard euro), enz.

Het is nog niet duidelijk of ook de christelijke spoorvakbond mee op de kar springt voor deze nieuwe staking. ‘Dat heeft niets te maken met verdeeldheid in het vakbondsfront, maar is te wijten aan praktische factoren’, zei Luc Piens van ACV Transcom voor aanvang van het overleg met Magnette vrijdag. Na afloop zei hij het overleg 'alle kans te geven'.

De Vlaamse vleugel van het ACOD beklemtoont dat het geenszins de bedoeling is om het spoor lam te leggen. Wel plant de bond enkele prikacties. Een betoging in Charleroi, waar minister Magnette woont, is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Als dat zou leiden tot het schrappen van enkele treinen is de vakbond, door de stakingsaanzegging, meteen gedekt.

In Vlaanderen verwacht de bond voorlopig geen acties.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig