Mechelse korpschef zet stap opzij na per ongeluk gelekte mail
Foto: PatH

De Mechelse korpschef Yves Bogaerts heeft vrijdagmorgen een mail met vertrouwelijke informatie over een kandidate op de SP.A-lijst per ongeluk aan de pers gelekt. De mail was bedoeld voor burgemeester Bart Somers.

Vrijdagmorgen antwoordde korpschef Bogaerts op een persbericht dat verstuurd was naar aanleiding van een gerechtelijke actie, dat een onafhankelijke kandidate op de SP.A-lijst - Tine Van den Brande - donderdagavond een rood licht negeerde en nadien een positieve ademtest aflegde in het kader van een WODCA-controle.

De mail was enkel bedoeld voor burgemeester Somers, die tijdens het schepencollege op vrijdagochtend vragen kreeg van zijn collega-schepenen en zich had geïnformeerd, maar werd per ongeluk naar de pers verstuurd.

‘Het was een materiële vergissing van onze korpschef, die hij ten zeerste betreurt’, aldus Somers tijdens een persconferentie. ‘Hij heeft meteen beslist tijdelijk een stap opzij te zetten. Intussen heb ik het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte gebracht en is er een tuchtvooronderzoek opgestart. Daarin zal bepaald worden welke eventuele maatregelen zullen volgen. Tot dit duidelijk is neemt commissaris Maurice Dommicent de functie van waarnemend korpschef waar.’

Yves Bogaerts was niet aanwezig op het persmoment maar is zwaar aangeslagen door de feiten. De burgemeester excuseert zich namens hem bij de betrokkene. Somers benadrukt dat het lekken van deze mail per ongeluk gebeurde en niet kadert in de verkiezingscampagne. “In Mechelen laten we de ideeën strijden en niet de mensen”, besloot hij.

'Wettelijk dubieus'

SP.A vindt het heel vreemd en opmerkelijk dat vertrouwelijke informatie door de politietop wordt gelekt naar de burgemeester.

Ook oppositiepartij CD&V laat zich kritisch uit  over het incident. Dat er voor en na politiecontroles interactie is tussen politie en burgemeester noemt lijsttrekker Walter Schroons 'wettelijk dubieus' en 'deontologisch ongezond'.

Schroons twijfelt ook aan de 'toevalligheid' van het lek. 'Enkele dagen voor de verkiezingen? Iedereen interpreteert dit hoe hij/zij het wil.' Voor de CD&V-lijsttrekker is het duidelijk dat de fout niet enkel door de korpschef werd gemaakt. Hij benadrukt dat Bogaerts al veel goede dingen voor de stad heeft verwezenlijkt.

Over Tine Van den Brande doet hij geen uitspraken. 'Dit is een persoonlijk feit dat niet in de pers hoefde te komen. Dit zou buiten de verkiezingsperiode ook veel minder het geval zijn geweest. Dit heeft iemand in Gent ook al mogen ervaren', waarmee hij verwijst naar zijn Gentse partijgenoot Veli Yüksel, die een brief schreef naar een vrederechter.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig