Twee op de tien lijsttrekkers zijn vrouwen
Annemie Turtelboom is een van de vrouwelijke lijsttrekkers Foto: Photo News

Bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt amper 21 procent van de lijsten in Vlaanderen door een vrouw aangevoerd. Dat blijkt uit een analyse van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven. De onderzoekers verwachten trouwens dat het aantal vrouwelijke burgemeesters nauwelijks zal stijgen: van 31 nu tot ongeveer 40.

Onderzoekers Sofie Marien en Joost De Moor stippen aan dat de politiek op federaal en Vlaams niveau de voorbije jaren stappen vooruit heeft gezet op het vlak van gendergelijkheid. De Kamer telt 58 vrouwelijke parlementsleden (38,7 procent) en er zitten 49 vrouwen in het Vlaams parlement (39,5 procent). De regering-Di Rupo telt vijf vrouwen in haar rangen, terwijl de ploeg-Peeters vier vrouwelijke ministers (44 procent) telt.

Vergeleken daarmee blijft de gemeentepolitiek een mannenbastion. Vlaanderen telt op dit ogenblik 31 vrouwelijke burgemeesters op 308 gemeenten en het Centrum voor Politicologie verwacht nauwelijks verbetering na 14 oktober, al merken de onderzoekers op dat het om een algemene voorspelling gaat.

Een van de uitgangspunten is dat vooral de lijsttrekkers van de grote partijen het meeste kans maken om de sjerp te mogen omgorden. Maar een analyse van de kandidatenlijsten toont aan dat partijen massaal de voorkeur geven aan een mannelijke lijsttrekker. Voor de partijen met een nationaal nummer (CD&V, N-VA, sp.a, Open Vld, Groen, Vlaams Belang en LDD) is er zelfs nauwelijks sprake van een verandering. Ze gaan van 19,3 procent vrouwelijke lijsttrekkers in 2006 tot 21,2 procent dit jaar.